Verboden liefde

Mariska Jansen • 7 aug 2010

Als de jonge Marokkaanse Sofia de Hollandse Maarten ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. ‘Ze hadden een leuke kuise avond zonder diepgravende gesprekken. Na de film dronken ze wat, daarna zette hij haar op de tram naar huis. Sofia wilde niet dat hij haar naar huis bracht, bang dat een bekende ze samen zou zien.’

Hoe het voorzichtige contact toch uitmondt in een echte liefdesrelatie, beschrijft de journaliste Margalith Kleijwegt in Sofia, het verhaal van een verboden liefde. De weerslag van een reeks openhartige gesprekken met Sofia - een gefingeerde naam - en haar omgeving.

Voor Sofia heeft de ontmoeting met de niet-islamitische Maarten ingrijpende gevolgen. Ze trouwt, breekt met haar familie en heeft, verteerd door heimwee en schuldgevoel, moeite met haar rechtenstudie. Dat Sofia niet paste in haar verstikkende Marokkaanse milieu is al van jongs af aan duidelijk. ‘Ze had graag op een witte school gezeten en met Nederlandse kinderen gespeeld. Dat laatste was precies wat haar vader wilde voorkomen,’ schrijft Kleijwegt. Maar niet alleen Sofia worstelt met haar huwelijk, ook Maarten heeft het moeilijk. Hij weet zich zo nu en dan geen raad met haar stille verdriet en ergert zich aan haar in zijn ogen exorbitante levensstijl.

Na bijna drie jaar loopt het huwelijk spaak en staat Sofia er alleen voor. Terug naar huis gaan wil ze niet. ‘Ze wilde niet dat haar vader opnieuw de baas over haar zou worden. Ze moest er niet aan denken.’ De felbegeerde bul ontvangt ze in haar eentje, haar conservatieve zus en schoonzus met wie ze nog maar weinig contact heeft, komen te laat en staan onwennig achterin de zaal.

Margalith Kleijwegt wil met dit aangrijpende verhaal ‘de duizenden jonge vrouwen zoals Sofia’ een stem geven, zo schrijft ze in het nawoord. ‘Ze houden van hun familie maar ze willen daarnaast ook een zelfstandig leven kunnen leiden.’

Huwelijksdwang komt in Nederland nog altijd voor, schrijft Kleijwegt – al valt het verhaal van Sofia technisch gesproken niet helemaal onder huwelijks dwang, een partner in de eigen kring mag ze wel zelf kiezen. Ze vertelt over een Amsterdams initiatief waarbij schoolmeisjes voor de zomervakantie een overeenkomst tegen uithuwelijking tekenen. Komen ze na de vakantie niet opdagen, dan roept de school de hulp van de politie in. Volgens Kleijwegt is er in onze samenleving maar weinig aandacht voor meiden als Sofia. Ze pleit dan ook voor meer hulp voor deze groep, op school en op de universiteit. Want hun strijd beperkt zich niet tot in het ouderlijk huis. Die reikt verder, tot aan een plek veroveren in de Nederlandse maatschappij. Zo droomt Sofia van een carrière als advocaat maar heeft, door het ontbreken van een netwerk, nog geen baan gevonden. Ze is vrij, maar haar strijd is nog ten einde.

 

Sofia, het verhaal van een verboden liefde, Margalith Kleiwegt, uitgeverij Atlas, ISBN 9789045016658