Eva Stalinksi
Eva Stalinksi
redactie • 6 mrt 2015

HET FEMINISME VAN NEDERLANDSE STRIPMAAKSTERS

Dat strips en feminisme een goed huwelijk vormen, is een stelling die de geregelde LOVER-lezer hier vaker voorbij heeft zien komen. In Egypte, Pakistan en India vechten op lokale leest geschoeide superheldinnen voor vrouwenrechten. De Egyptische Qahera en de Pakistaanse Burka Avenger zijn vigilantes in boerka, de ongesluierde Indiase Priya wreekt slachtoffers van verkrachting. Maar ook in de Scandinavische landen, waar underground strips een vitaal bestaan leiden en vaak hoog worden aangeslagen, bestaat een sterke band tussen strips en het feminisme. Ook hier in Nederland wordt die band steeds hechter, een toenemend aantal jonge Nederlandse stripmaaksters gebruikt hun uitverkoren medium om feministische opvattingen tot expressie te brengen.

Voor ons is het de meest logische zaak van de wereld dat strips en feminisme zo goed bij elkaar blijken te passen. Het feminisme is in essentie immers een activistische stroming die de status quo van het blanke patriarchaat ter discussie stelt, en het beeldverhaal is een medium dat veel ruimte biedt aan activistische, subversieve toepassingen. Met gepaste trots presenteert LOVER drie jonge, getalenteerde stripmaaksters van eigen bodem die feministische kwesties in hun verhalen aansnijden, namelijk Anne en Eva Staal, beter bekend als The Stalinksi’s, en Laetitia Schäfer, beter bekend als Lae. LOVER zal op geregelde basis een podium bieden voor hun strips.

We openen met een avontuur van de feministische superheldinnen Sterke Meid en Rekbare Dame, een creatie van Eva Staal. Eva noemt haar dames feministisch tussen aanhalingstekens omdat ze meer naar overheersing neigen dan naar gelijkheid, maar zolang het patriarchaat nog bestaat is er naar ons idee weinig mis met een beetje vrouwelijke overheersing op zijn tijd. We wensen jullie veel kijk- en leesplezier met Sterke Meid en Rekbare Dame in Fitness Bitches.

fitnessblz1fitnessblz2Meer werk van Eva Staal is te vinden op http://stalinski.tumblr.com/

Meer over The Stalinksi’s in deze korte documentaire van AVRO’s Kunstuur: http://web.avrotros.nl/kunstuur/player/POMS_AVRO_526738/

STRIPS EN FEMINISME: EEN GOUDEN BAND

STRIPS EN FEMINISME: EEN GOUDEN BAND

STRIPS EN FEMINISME: EEN GOUDEN BAND

‘Wist je dat in Finland en Zweden strips en feminisme heel nauw aan elkaar verbonden zijn,’ zei mijn collega van het striptijdschrift waar ik naast LOVER ook voor werk. Ik wist het niet. Ik wist het wel van Nederland. Of althans: dat ontdekte ik toen ik voor LOVER ging werken en er op mijn  • Verder
Natasja van Loon
Natasja van Loon  •  17 dec 2014

Uw reactie

Uw reactie