Muzikale Vrouwen met een Boodschap #12: slotakkoord

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap portretteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Dit is het laatste artikel in deze reeks. Omdat we niet konden kiezen uit de vele muzikale vrouwen op ons wensenlijstje, presenteert LOVER er maar liefst twaalf! Een daverend slotakkoord dus (pun intended).

Maar eerst aandacht voor de vrouwen die backstage werken bij livemuziek: geluidstechnici, tour- en stagemanagers, backliners, riggers, lichtontwerpsters, vrachtwagenchauffeuses en ga zo maar door. Slechts vijf procent van de crew in de livemuziekindustrie is vrouw. Dat kan beter, vindt ook Women in Live Music (WILM). Deze Europese non-profitorganisatie zet zich in voor meer diversiteit backstage. Zo heeft WILM een online community voor vrouwen die in de livemuziek werken, kunnen bands en boekingsbureau via de website vrouwelijke crewmembers vinden en reikt WILM jaarlijks prijzen uit aan vrouwen die backstage werken. De zesde uitreiking van de WILMAwards vindt op 12 december plaats in Londen en is live te bekijken. Voor meer informatie, ga naar de website van WILM.

Babs Schutte
Rapper, producer en songwriter Babs Schutte (1999) is niet in een hokje te stoppen en schopt graag tegen de opgelegde genderstereotypes. Op een speelse manier geeft ze tegengas in een door mannen gedomineerde scene. Haar muziek is een combinatie van snelle, dominante trap of dance drums, melodische rap en onvoorspelbare, funky, ritmische akkoorden met een vrolijk popsmaakje, waar het verhaal key is.

Carly Simon
De Amerikaanse Carly Simon (1943) brak in de jaren zeventig door met de wereldhit You’re So Vain. In totaal bracht ze meer dan dertig albums uit, met wisselend succes. Bekende nummers van haar zijn onder meer Coming Around Again en It’s Hard to be Tender. In 2016 schonk ze de rechten op You’re So Vain aan een campagne tegen Donald Trump. De beruchte tape waarop te horen was hoe Trump opschepte over aanranding, was voor haar de reden om voor het eerst in haar carrière publiekelijk een politiek standpunt in te nemen.

Cyndi Lauper
Cyndi Lauper (1953) is een Amerikaanse zangeres en actrice. Tot haar meest succesvolle nummers horen Girls Just Want To Have Fun, Time After Time en True Colors. In 1985 werkte ze mee aan het nummer We Are The World. Ze staat bekend om haar kenmerkende imago, met felle haarkleuren en excentrieke kleding, en om haar krachtige zangbereik van vier octaven. Ze is een fervent pleitbezorgster voor LHTBI+-rechten en trad op tijdens de tweede inauguratie van Barack Obama.

Djuwa Mroivili
Djuwa Mroivili (1998) is pianiste en activiste. Ze studeert klassieke muziek in Zwolle en strijdt voor systeemverandering binnen de klassieke muziektraditie. Ze is een van de oprichters van Hungry, Angry, Late & Tired (HALT), een bestuursorgaan dat zich inzet voor inclusie in het kunstonderwijs. Op dit moment houdt ze zich bezig met onderzoek naar zwarte componisten, en de rol van community’s bij het ontwerpen van inclusief kunstonderwijs en een inclusieve kunstpraktijk.

Gloria Estefan
De Cubaans-Amerikaanse Gloria Estefan (1957) scoorde in de jaren tachtig en negentig menig hit, waaronder Dr. Beat, Conga en Don’t Wanna Lose You. Als succesvolste Latijns-Amerikaanse zangeres aller tijden wordt ze ook wel de ‘Queen of Latin Pop’ genoemd. Ze verkocht wereldwijd meer dan 150 miljoen platen en won vijf Grammy's. In 1997 richtte ze de Gloria Estefan Foundation op, die zich inzet voor onderwijs, gezondheidszorg en cultuur. Zo financiert de stichting beurzen voor armlastige studenten en hulp voor mishandelde en verwaarloosde kinderen. In 2014 ontving ze de Caribbean American Mover and Shakers Lifetime Achievement Award en in 2015 ontving ze uit handen van president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom.

Janis Joplin
Het succes van de monsterhit Me and Bobby McGee heeft Janis Joplin (1943-1970) zelf niet meegemaakt: ze nam het nummer enkele dagen voor haar dood op. Op 27-jarige leeftijd overleed ze aan een overdosis heroïne, waarmee ze een van de originele leden van de 27 club werd. Tijdens haar korte bestaan heeft ze in feministisch oogpunt veel betekend: ze baande een weg voor andere zangeressen en inspireerde hen om hun muzikaliteit te benutten en over grenzen te gaan van wat ‘behoorlijk’ geacht wordt.

Josephine Baker
De Amerikaanse Josephine Baker (1906-1975) was een zangeres en danseres – én spionne in de Tweede Wereldoorlog - die begin twintigste eeuw bekendheid verwierf in Frankrijk. Ze was een fervent pleitbezorgster van burgerrechten en streed haar leven lang tegen racisme. Ze weigerde op te treden in gesegregeerde etablissementen en werd een boegbeeld in de strijd tegen racisme en voor burgerrechten, zowel in de VS als daarbuiten.

Lena Horne
De legendarische zangeres en actrice Lena Horne (1917-2010) benutte haar bekendheid om racisme binnen en buiten de entertainmentindustrie te bestrijden. Als eerste Afro-Amerikaanse tekende ze een langetermijncontract met een grote Hollywood-studio. Ze nam geen blad voor de mond als het ging om gelijke behandeling van Zwarte mensen, diende klachten in bij de NAACP over gesegregeerde shows en klaagde restaurants aan wegens racisme en discriminatie.

Miriam Makeba
Miriam Makeba (1932-2008), ook wel ‘Mama Africa’ genoemd, was een Zuid-Afrikaanse zangeres, die de wereld kennis liet maken met Xhosa- en Zulu-liedjes. Ze voerde actief campagne tegen de apartheid in Zuid-Afrika en als gevolg daarvan werd haar paspoort ingetrokken door de regering van haar thuisland. Nadat ze met haar toenmalige echtgenoot naar West-Afrika was verhuisd, werd ze officieel afgevaardigde bij de Verenigde Naties voor Guinee en won ze in 1986 de Dag Hammarskjold Vredesprijs.

Nina Hagen
Alleen al vanwege haar nummer Unbeschreiblich Weiblich (1978) verdient de in de DDR geboren Nina Hagen (1955) een plek in de lijst van Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Dit feministische lied over abortus bereikte vreemd genoeg nergens een hitnotering, maar was vooral succesvol in krakers- en punkbewegingen. Bondskanselier Angela Merkel koos bij haar afscheid in 2021 voor Hagens nummer Du hast den Farbfilm vergessen. Dit nummer is een toespeling op de schaarste aan goederen in de voormalige DDR.

Pommelien Thijs
Ze is niet weg te denken uit de Vlaamse hitlijsten en ook in Nederland wordt zangeres, actrice en kledingontwerpster Pommelien Thijs (2001) steeds populairder. Als kind schitterde ze al in Ketnet-series en musicals, nu helpt ze kinderen zelf naar de top als coach in The Voice Kids Vlaanderen. Thijs laat haar activisme duidelijk doorschemeren in alles wat ze doet. In haar nummer Zilver zingt ze over de groeiende ongelijkheid en klimaatproblematiek. Vorig jaar kwam ze uit de kast als biseksueel door in de videoclip van haar single Ongewoon met een vrouw te zoenen. Ze is een van de ambassadeurs van het EQUAL-programma van Spotify, een programma waarmee de streamingdienst vrouwelijke artiesten extra promoot.

Sinéad O'Connor
Sinéad O’Connor (1966-2023), bekend van onder meer Nothing Compares 2 U uit 1990, was een Ierse singer-songwriter en politiek activiste. In 1992 verscheurde ze in het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live een foto van de paus, als protest tegen het jarenlang verzwijgen van seksueel kindermisbruik door de Rooms-Katholieke Kerk. Dat werd haar niet in dank afgenomen: toen ze twee weken later optrad in New York, werd ze door het publiek uitgefloten. Eind jaren negentig liet ze zich tot priester wijden, wat binnen de katholieke kerk verboden is en leidde tot excommunicatie. In 2018 bekeerde ze zich tot de islam.

Dit is het twaalfde en laatste artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley WilliamsBonnie RaittJoni MitchellCammie BeverlyTerri Lyne CarringtonRoxanne Emery, Patti Labelle en Sharon den Adel.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.