Debat Vrouwenhandel en prostitutie

Irene Permentier • 28 feb 2010

Naar aanleiding van het toneelstuk ’11 minuten’ naar het boek van Paolo Coelho dat vanaf 28 februari uitgevoerd zal worden door het Noord-Nederlands Toneel, werd op maandag 22 februari in theater De Machinefabriek te Groningen een debat georganiseerd over vrouwenhandel en prostitutie. Irene Permentier doet hiervan verslag voor LOVER.

Marktwerking in volle glorie
De bijeenkomst wordt geopend met een kort fragment uit het toneelstuk '11 minuten', waarin de marktwerking in volle glorie te zien is: de concurrentie tussen (verslaafde) prostituees leidt tot 'spotprijzen'. Voorafgaand aan het debat volgt eerst een tweegesprek tussen debatleider Hanneke Boonstra en Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen. Daarin komen de meest recente ontwikkelingen op het gebied van prostitutie in Groningen aan de orde. Zo zal er vanaf 2016 geen prostitutie meer zijn in het A-kwartier, maar zal dit geconcentreerd worden aan Nieuwstad om een beter toezicht te kunnen houden op de schimmige praktijken rond prostitutie en om de overlast te beperken. De burgemeester benadrukt dat de gemeente de huidige exploitanten onder geen beding zal uitkopen.

 

Happy hooker, slachtoffer van vrouwenhandel en het schimmige gebied daartussen
In het debat brengt journaliste Noraly Beyer, die Nederlandse prostituees interviewde als vooronderzoek voor de bewerking van ’11 minuten’, het taboe op vrijwillige prostitutie over het voetlicht. Deze ‘happy hookers’ dienen een dubbelleven te leiden, omdat er zo op prostituees wordt neergekeken in de Nederlandse samenleving. De coördinator bestrijding mensenhandel, Marja ter Horst, nuanceert de mate van vrijwilligheid van een groot deel van de prostituees. Het merendeel van de prostituees achter de ramen in Nieuwstad is coke-verslaafd en kan hiermee de lange werkdagen van zo’n 18 tot 20 uur aan. Volgens Gonny Lemckert, die namens stichting Straatmadelief de tippelaars aan de Bornholmstraat (industrieterrein Eemskanaal) begeleidt, zijn de tippelaars vaak meervoudig verslaafd. Zou regulering van de werktijden en toezicht op deze werktijden en de raamprostitutie geen goed idee zijn? Jan Smid, inspecteur bij de vreemdelingenrecherche, ziet grote praktische problemen. Het zal moeilijk zijn zo’n sluitingstijd te handhaven.

 

Lucratieve business en EU-arbeidsmigrantes
Een groot deel van de prostituees die in Groningen aan het werk zijn komen uit voormalig Oostbloklanden. Met deze kennis is er een preventie-project opgezet in Bulgarije waarin lokale autoriteiten onder meer voorlichting geven over mensenhandel en de risico’s van arbeidsmigratie. De strijd tegen mensenhandel is lastig aan te gaan omdat het simpelweg een goede investering is. De spinnen in het web hebben hun loopmannen. Die blijven grotendeels buiten beeld. Vrouwen worden soms verkocht voor €500,-. Dit geldbedrag werkt een vrouw binnen een dag bij elkaar voor de mensenhandelaar.

Irene Permentier is penningmeester van Stichting Didi.