Goed nieuws van Justitie?

Mariette Hermans • 20 aug 2008

Op 31 juli brachten minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak (zie foto) van Justitie nieuws: ‘achtergelaten’ vrouwen en slachtoffers van huiselijk geweld zonder verblijfsvergunning kunnen makkelijker in aanmerking komen voor voortgezet verblijf in Nederland.

Vrouwen die vanuit het buitenland trouwen met een Nederlander zijn gedurende drie jaar afhankelijk van hem voor hun verblijfsvergunning. Pas na drie jaar kunnen zij een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Op zich is dit al een discriminerende regeling. Sommige mannen weten dit en maken er misbruik van: tijdens vakantie in het land van herkomst laten ze hun vrouw tegen hun wil in achter, vlak voordat deze drie jaar zijn verstreken. Als achtergelaten vrouw zonder Nederlandse verblijfstitel is je positie zwak. Je kunt niet zo maar terug naar Nederland, ook al zijn je kinderen daar geboren. Bovendien kan je problemen krijgen in je omgeving als die niet accepteert dat jij ‘verstoten’ bent door je Nederlandse man.

Hirsch Ballin stelt nu voor dat bij de aanvraag van een verblijfsvergunning ook zal worden gekeken naar ‘de banden van de vrouw met Nederland en naar factoren als opvang door familie in het land van herkomst. Ook wordt meegewogen of zij het gevaar loopt gedwongen te worden opnieuw te trouwen en naar haar mogelijkheden om in het herkomstland te scheiden.’ Trouw geeft enkele voorbeelden: ‘Bij de Stichting Steun Remigranten klopten in 2006 veertig vrouwen aan die in Marokko waren achtergelaten door hun man. Meestal gebeurde het rond vakantie. Zoals Laila (28), die haar goede administratieve baan had opgegeven om importbruid te worden. Haar man mishandelde haar en dumpte haar in Marokko. Mina (24) overkwam een jaar eerder hetzelfde. Ze eindigde in Marokko, met kind en zonder paspoort. Ze vluchtte met haar kind naar Nederland, maar mocht hier niet blijven. In 2005 trad het PvdA-raadslid El Yaakoubi van het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer af na beschuldigingen dat hij zijn vrouw Habiba (24) in Marokko had gedumpt. Hij had haar paspoort en verblijfsvergunning afgepakt. Habiba kwam echter terug, sleepte haar man voor de rechter en werd in het gelijk gesteld.’ (31 juli)

In dezelfde brief kondigen de minister en de staatssecretaris aan dat vrouwen die binnen die eerste drie jaar van hun huwelijk slachtoffer worden van huiselijk geweld en om die reden weggaan bij hun partner niet langer in alle gevallen aangifte hoeven te doen bij de politie. Ook wordt niet langer de voorwaarde gesteld dat het slachtoffer zelf de relatie moet hebben verbroken. NRC next licht op 1 augustus toe: ‘Om een zelfstandige verblijfsvergunning te krijgen, moet een buitenlandse vrouw die wordt mishandeld nu zelf de relatie verbreken, aangifte doen bij de politie en een medische verklaring overleggen. Maar vaak zijn vrouwen bang aangifte te doen. In de toekomst moet het melden van mishandeling bij de politie genoeg zijn. Andere hulpverleners dan artsen mogen straks het bewijs daarvoor leveren.’

 

Lees het nieuws hier .