Intersectioneel queerfestival in Utrecht

• 14 feb 2014

Komende vrijdag, zaterdag en zondag vindt in de binnenstad van Utrecht het festival Inqueersections plaats. Dit is een festival met workshops, debatten en optredens rondom het thema van queer activisme. Onder andere Redmond Amsterdam en Smaschieramenti, een queerfeministisch collectief uit Bologna, geven workshops tijdens dit festival. Voor LOVER onderwierp redacteur Marit Bosman twee van de organisatoren van Inqueersections aan een viertal vragen:  

Waar staat de naam van het festival voor?

Mari: De naam van het festival moest de mogelijke verbanden tussen queer activisme en andere politieke strijden uitdrukken. Toen kwam één van ons op het idee om de woorden “intersectionality” en “queer” te combineren. Intersectionality is de theorie vanuit black feminism over hoe verschillende vormen van onderdrukking tegelijkertijd van kracht zijn. Vandaar de titel “Inqueersections”.

Goda: Ja, en dit is de eerste Inqueersections en we hopen dat als we de financiering weer rondkrijgen het meerdere keren te kunnen gaan doen. 

In hoeverre is het festival gelijk aan een academische conferentie? Jullie publiceerden een aantal maanden geleden bijvoorbeeld een “call for proposals” op de Facebookpagina?

Goda: Ons idee is dat dit festival de gelegenheid biedt om activisme te verkennen. Sommige workshopgevers hebben een academische achtergrond in bijvoorbeeld Gender Studies en sommigen hebben meer een achtergrond in activisme. We hadden een open “call for proposals” en mensen mochten zelf aangeven wat ze zouden willen doen binnen het thema van het festival.

Mari: Ja, er zullen geen academische papers worden gepresenteerd. Wij legden bij het organiseren de nadruk op de ‘queer practices’ en sociaal activisme van mensen. Het is namelijk interessant om theoretische concepten in connectie te brengen met activisme.

Goda: En de vormen activisme die langs zullen komen tijdens de drie dagen zijn heel verschillend. Denk bijvoorbeeld aan het activisme van mensen die samenwerken met sekswerkers in de strijd voor rechten, maar ook aan activisme in kunst, waarmee ruimte wordt gecreëerd voor het tot stand komen van diverse inzichten en meningen.

Wat was de directe aanleiding om dit festival te organiseren?

Mari: Veel van ons hebben al eerder met elkaar georganiseerd. We kenden elkaar dus al toen we in contact kwamen met een netwerk in Budapest: the Radical Queer Affinity Collective. Een transnationale, queerfeministische groep. Het leek ons interessant om samen te komen in Utrecht om strategieën te vergelijken. Er komt ook een groep uit Bologna, één uit Madrid, Budapest, en mensen uit Lithuania, Groot-Brittannië, Berlijn,  Macedonië en Parijs. We bevinden ons natuurlijk allemaal in onze eigen locatie, met onze eigen problemen die uit deze context voortkomen. En toch is het leggen van dit soort transnationale connecties belangrijk.

Goda: Ik persoonlijk organiseer dit festival ook inderdaad zodat we kunnen delen wat voor verschillende vormen van activisme we doen, en wat voor verschillende redenen mensen hebben om dit te doen. Ik heb een academische achtergrond en voor mij is dit festival ook een ruimte waar activisme en de wetenschap elkaar ontmoeten. Het gaat om verbanden te leggen tussen activisme en wetenschap.  

Naar welk onderdeel van het programma kijken jullie persoonlijk het meeste uit?

Goda: Hahaha, dat is een moeilijke vraag.

Mari: Als organisator hoop ik natuurlijk allereerst dat alles goed zal gaan en dat mensen aansluiting kunnen vinden tijdens het festival. Hier ben ik in mijn hoofd dus vooral mee bezig. En er vindt vrijdagavond een paneldiscussie plaats met het onderwerp “How to Build Solidarity and Alliances”. Met zoveel mensen uit verschillende contexten zal dit heel interessant zijn.

Goda: Ik kijk persoonlijk het meest uit naar zondag eigenlijk. Dan staat er een workshop op het programma over queer migratie: ‘Queer Migration: Personal experiences based on structural problems’. Omdat er dan ruimte zal zijn om persoonlijke ervaringen te delen kan ik bespreken wat ik ervaar als queer persoon. De rest van het festival gaat echt over activisme en deze workshop zal een moment zijn om te reflecteren op eigen ervaringen.

Inqueersections vindt plaats op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 februari in CASCO. Het adres is Nieuwekade 213-215, Utrecht. Het volledige programma staat op www.inqueersections.org en de workshops zijn gratis en zonder inschrijving vooraf.