Flickr OpenDemocracy
Flickr OpenDemocracy
Merel van Mansom
Merel van Mansom • 10 okt 2016

Overal baas in eigen buik

Uitgelicht: In solidariteit met de (Poolse) vrouw

Vorige week maandag was het #blackmonday, het #czarnyprotest. De dag dat 100.000 Poolse vrouwen hun werk stillegden en de straat op gingen om actie te voeren tegen een verregaand wetsvoorstel om abortus verder in te perken.

Met dit voorstel zou het afbreken van een zwangerschap  op alle gronden verboden worden en kunnen zelfs vrouwen die een miskraam hebben gehad aangemerkt worden als verdachte.

Het massale protest heeft zijn vruchten afgeworpen: het wetsvoorstel wordt mogelijk ingetrokken. Een overwinning voor de Poolse vrouw, die duidelijk maakt dat verzet werkt. Solidariteit gaat de grenzen over, steeds meer jongeren komen in protest. Daarom vandaag in Uitgelicht aandacht voor restrictieve abortus wetgeving. 

Want was er aan de hand in het Oost-Europese land? Het wetsvoorstel dat werd gesteund door de partij PiS bleek geen expressie van religieus conservatisme, maar van strategische partijpolitiek. Partijpolitiek is ook onderdeel van de discussie in Ierland over het mogelijk opheffen van het Achtste Amendementdat het recht op leven van een ongeboren kind erkent en abortus verbiedt.

In verreweg de meeste landen in Europa kan er een abortus uitgevoerd worden zonder opgaaf van reden. Maar wereldwijd zijn er nog 66 landen waar abortus volledig is verboden of alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Dit betekent dat ruim een kwart van de vrouwelijke wereldbevolking geen toegang heeft tot een veilige en legale abortus. En hoewel het in Nederland goed geregeld is, kennen wij ook hier pro-life organisaties die de tijd willen terugdraaien met hun petities.  

Misschien moet onze solidariteit eens verder gaan dan een paar dagen van protesthashtags. Waarom geen wekelijkse zwarte maandag in solidariteit met vrouwen wereldwijd?

Abortus in Zuid-Afrika

Abortus in Zuid-Afrika

Abortus in Zuid-Afrika

Het is 1960 en de Zuid-Afrikaanse geneeskundestudent Margaret Hoffman loopt haar co-schappen in een ziekenhuis in Kaapstad. Tijdens elke nachtdienst verwondert ze zich over hetzelfde: hoe is het mogelijk dat er zoveel vrouwen met dezelfde complicaties binnenkomen terwijl deze te voorkomen zijn en er stug over gezwegen wordt? “Veel vrouwen gebruikten kleerhangers om van hun zwangerschap af te komen”, aldus Hoffman, inmiddels gepensioneerd als professor in Women’s Health. • Verder
Maria Hengeveld  •   8 aug 2012

Uw reactie

Uw reactie