Aanstaande zaterdag trekken duizenden mensen weer de straten van Amsterdam op om de Women’s March 2019 te lopen.Maar heeft het meelopen in zo’n mars eigenlijk wel nut? (Spoiler alert: wij denken van wel.)
Al sinds 2014 biedt het Van Abbemuseum in Eindhoven ons de Positions-tentoonstellingen, waarin het werk van verschillende kunstenaars met elkaar dialoog gaan. De thema’s variëren per editie, maar de vraag hoe we onszelf positioneren in de hedendaagse wereld speelt altijd een centrale rol.
Begin 2018 wenste ik ons allen veel moois toe. Ik hoopte op een politieke arena zonder Trump en Baudet, de lang geanticipeerde mannenpil en het mainstream gaan van vegetarisme en diversiteit. Nu ik de oliebollenkraam weer dagelijks moet weerstaan, lijkt het me goed om terug te blikken op 201
Khutulun, Aaïcha Bergamin of Hatsjepsoet?Het online platform F-site moet docenten helpen om het geschiedenisonderwijs inclusiever te maken en maakt historische vrouwen weer zichtbaar.
Op zondag 21 oktober berichtte de Times dat de Trump administration van plan is de definitie van ‘sex’ in de grondwet te wijzigen. Iemands ‘sex’ is voortaan beperkt tot de status man of vrouw, gebaseerd op onveranderlijke, aangeboren biologische eigenschappen. Met deze wetswijziging worden jarenlange processen van bewustwording en deconstructie van binaire opposities in één klap van tafel geveegd.
Op social media leven we in onze eigen bubbels. Algoritmes zorgen ervoor dat gebruikers alleen nog maar te zien krijgen wat ze leuk vinden. Anders gestemde meningen kom je daardoor amper tegen op je timeline.
‘Maak van migraine een hoofdzaak’: een snuggere woordspeling en tevens de titel van de laatste campagne van Women Inc. We moeten migraine serieuzer gaan nemen. Die boodschap probeert Women Inc over te brengen door het presenteren van confronterende cijfers en het bieden van informatie over wat migraine nu eigenlijk is. En dat is nodig, want er bestaan een hoop vooroordelen over de ziekte. Want migraine is voor stresskippen, toch?
Op 20 en 21 juni vindt op het Holland Festival de opera van Parables of the Sower plaats naar het gelijknamige boek van Octavia E. Butler. Wat er zo bijzonder is aan dit boek en de opera vertolking, lees je hier.
Soft, round and curvy: a part that pops out in my silhouet. A source of irritation. Container of food, wrapping my vital organs. My belly, occasionally somewhat of a mystery to me, a mystery that I carry around and would sometimes like to get rid of.
Ieder jaar, vlak na de Kerst en nog net voor de jaarwisseling, vliegen de nieuwsoverzichten je om de oren. Er is natuurlijk niets mis met wat retrospectie: het helpt zaken in perspectief te plaatsen en zorgt ervoor dat (soms) fouten uit het verleden niet herhaald worden. Maar als feminist en idealist denk ik ook na over een betere toekomst.