Towelhead

Sasja Koetsier • 20 mei 2009

Eind vorig jaar kwam het laatste seizoen van de weergaloze tv-serie Six Feet Under op de Nederlandse televisie ten einde. Ondanks het onaantrekkelijke uitzendtijdstip, vaak tegen middernacht op doordeweekse dagen, hield de doodgraversfamilie Fisher een trouwe schare fans aan de buis gekluisterd. Nu Alan Ball, scenarist, regisseur en producent van deze serie voor het eerst met een eigen film komt (overigens schreef hij ook al het Oscarwinnende scenario voor American Beauty), moet elke fan (en iedereen die zich daartoe wil laten overtuigen) dan ook hard hollend naar de bioscoop.

Towelhead, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijfster Alicia Eran, beschrijft de lotgevallen van de dertienjarige Jasira, die begin 1991, tijdens de Koeweit-oorlog, door haar Amerikaanse moeder vanuit de staat New York naar Texas wordt gestuurd. Daar zal haar Libanese, archaïsch-autoritaire vader zich over haar zedelijke opvoeding ontfermen. De film volgt op humoristische en pijnlijke wijze haar seksuele ontwaken in een steriele buitenwijk, waar ze door iedereen voortdurend in de gaten wordt gehouden. Zoals je van Alan Ball mag verwachten, zit ook Towelhead vol met verrukkelijk ambigue personages. Jasira zelf is een raadsel zoals dertienjarige meisjes dat zijn: een mysterie voor haar omgeving én voor haarzelf.

Die omgeving helpt haar overigens niet om er met zichzelf uit te komen, want zelfs als volwassen kijker duizelt het je van de tegenstrijdige signalen die zij van deze en gene ontvangt; tegenstrijdigheden die zich niet zelden in één en dezelfde persoon verenigen. Sprekend voorbeeld daarvan is de buurman, een army reservist die Jasira’s (christelijke) Libanese vader ongevraagd schaart onder de sympathisanten van Saddam Hussein, maar die verbluffend weinig reserve toont ten opzichte van Jasira’s exotische schoonheid. De hypocrisie viert pas echt hoogtij als Jasira een relatie krijgt met een zwarte jongen. Dit is Suburbia in optima forma.

Ball werkt met een sterke cast, waaronder enkele bekende acteurs als Aaron Eckhart en Toni Colette, en hoofdrolspeelster Summer Bishil (ten tijde van de opnamen 18 jaar) overtuigt volkomen als een meisje op de diffuse grens tussen kind- en volwassenheid. Maar de kracht van de film zit hem vooral in de briljant geschreven scenes en levensechte personages, die onvoorspelbaar maar altijd geloofwaardig zijn. Als er een Oscar bestond voor mensenkennis, dan zou Alan Ball die jaar na jaar kunnen innen.

Towelhead
Verenigde Staten 2007, 124’
regie: Alan Ball.
te zien vanaf 14 mei