macho
macho

VAGINASTRAF

Afgelopen weekend verscheen in het Volkskrant Magazine een lang artikel van Jan Heemskerk, voormalige ‘Echte Jan’ bij het Powned-programma Echte Jannen, blogger bij de website Hoe mannen denken en oud-hoofdredacteur van de Playboy. Jan Heemskerk is ook getrouwd met de hoofdredacteur van het Volkskrant Magazine Corinne van Duin. Op de LOVER-burelen dachten sommigen van ons zelfs even dat we met (slechte) satire te maken hadden toen we het ‘essay’ van Heemskerk lazen. Maar Heemskerks joviale toontje ten spijt, zijn opiniestuk over hoe gelijkwaardigheid tussen man en vrouw ten koste zou gaan van de kwaliteit van hun seksleven bleek maar al te serieus. Daarom waren we als LOVER-redactie heel blij dat we nog diezelfde dag een ingezonden reactie ontvingen die precies verwoordde wat we zelf ook vinden. De tekst is tevens naar de Volkskrant gegaan als ingezonden brief, maar de auteurs vroegen ons of wij hem ook wilden plaatsen om zo een brede discussie te prikkelen. Waar we uiteraard gaarne toe bereid zijn. Van het oorspronkelijke artikel van Jan Heemskerk is helaas nog geen link beschikbaar, daarom hebben wij zijn tekst onderaan deze pagina geplaatst. Overigens zouden wij degene die ons kan uitleggen wat Heemskerk bedoelt met ‘vaginastraf’ heel dankbaar zijn.

Amsterdam, 5 april 2014

Geachte redactie van de Volkskrant,

Wij kennen en waarderen de Volkskrant als een krant die ruimte geeft aan achtergronden, kunst- en cultuurnieuws en opiniestukken van voor- en tegenstanders. Het Volkskrant Magazine kennen we als een blad dat ruimte vrijmaakt voor interessante stukken over lifestyle en zingeving. De ontwikkeling die het magazine de laatste tijd doormaakt wat betreft opiniestukken over de positie van de vrouw stemt ons echter behoorlijk treurig.

De editie van dit weekend vertegenwoordigt voor ons de grootste flater in jaren. 80% van de opiniestukken over emancipatie in het magazine lijkt recentelijk getypt achter de bureautjes van mannen die onzeker zijn over hun positie en in plaats van aan zichzelf te werken, de emancipatie de schuld geven. Dit hangt ons de keel uit, zeker aangezien er niet of nauwelijks plaats lijkt te zijn voor tegengeluid van mannen en vrouwen die geen problemen hebben met emancipatie.

Wie dit weekend toch wel compleet de plank misslaan is team Corinne van Duin (hoofdredacteur Volkskrant Magazine) en haar man Jan Heemskerk (o.a. publicist in Volkskrant Magazine en Playboy). Mevrouw van Duin laat meneer Heemskerk in zijn opiniestuk over haar schrijven dat ze op 'vaginastraf' moet omdat hij onzeker wordt van het feit dat ze een drukkere baan heeft dan hij, en hem vraagt of hij een keer wat aan het huishouden zou willen doen.

Dit wat ons betreft is een historisch dieptepunt in de geschiedenis van het magazine, want:

  • Sinds wanneer zijn de seksuele problemen van de man van de hoofdredacteur nieuwswaardig?
  • Sinds wanneer is het bon ton voor de man van de hoofdredacteur om in uitgerekend haar magazine zwaar denigrerend over haar te spreken (o.a. de uitspraak dat hij “zijn vrouw bij binnenkomst direct wreed aan zich onderwerpt”, klinkt op zijn minst niet erg respectvol, en op zijn ergst als iets dat gelukkig sinds 1991 óók binnen het huwelijk als seksueel misdrijf wordt aangemerkt)?
  • Waarom laat Corinne van Duin in haar functie als hoofdredacteur een legitimering van seksueel geweld tegenover zichzelf en alle vrouwen in Nederland publiceren? Is dit een publieke roep om hulp voor haar huwelijk? Is dit een statement van de hoofdredactie dat geweld tegen vrouwen ok is?
  • Waarom wordt er ruimte geboden aan een oproep aan mannen om nóg dominanter te worden over vrouwen, zonder dat daar een tegengeluid, van Corinne van Duin of iemand anders, tegenover wordt gesteld? Hoe gek is het dat op het moment dat, bijvoorbeeld, een discussie over racisme eindelijk serieus genomen lijkt te worden in de media, de vrouwenemancipatie van Volkskrant Magazine mag worden stopgezet of teruggedraaid?


Zoals genoemd lezen wij altijd met veel plezier de Volkskrant en het Magazine, maar dit soort herhaalde statements over de rol van de vrouw in het Magazine begint ons in toenemende mate te irriteren. Als dit zo doorgaat zeggen wij ons abonnement op om verder te gaan met een moderne krant die geen agressie tegen vrouwen propageert.


Met vriendelijke groet,

Sytske (24), Iris (21), Tim (25) en Andreas (24)
– studenten internationale betrekkingen; documentaire; design; economie

8771920-0__big

 

8771920-1__big

 

 

 8771920-2__big

Uw reactie

Uw reactie