14-10-2011
14-10-2011
redactie • 14 nov 2011

ZWARTE PIET IS RACISME

Vrijheid van meningsuiting in het geding omtrent Zwarte Piet

Zaterdag heeft de politie hard opgetreden tegen vier mensen om T-shirts met de opdruk ‘Zwarte Piet is racisme’ bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht. Op socialemedia als Facebook en Twitter is met verontwaardiging gereageerd op het optreden van de politie.

Twee van de vier mensen droeg een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ en zijn al sinds 1 juni bezig met dit project. De andere twee opgepakten waren een Deense onderzoeker, verbonden aan het Meertens Instituut, en een student journalistiek, die een verslag van de intocht wilden maken.

‘Zwarte Piet is Racisme’

‘Zwarte Piet is Racisme’ is een community art project dat vanaf afgelopen zomer op festivals door heel Nederland met diverse mensen in gesprek is gegaan over Zwarte Piet. De twee nu bont en blauwe geslagen artiesten zijn zowel geschokt van de gebeurtenis en standvastig in hun mening dat dialoog de enige oplossing is. Een van de twee artiesten, dichter en theatermaker T. Martinus, won vorige week zaterdag nog de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011.

“Het project ‘Zwarte Piet is racisme’ is begonnen naar aanleiding van het gebrek aan historische kennis omtrent de figuur,” aldus Martinus. “Wij willen juist de dialoog aangaan, Nederland kan beter”, aldus Kno’Ledge Cesare, de andere artiest. Martinus en Kno’Ledge hebben met het shirt het hele land doorgetrokken, van festival tot kunstmarkt, en zijn daar met veel mensen het ongemakkelijke gesprek over Zwarte Piet aangegaan. Op de website van het initiatief, http://zwartepietisracisme.tumblr.com, staan honderden foto’s van mensen die het gesprek zijn aangegaan en het kunstproject en de gedachte erachter steunen.

14-11-2011 III big

Censuur

“Het is heel bizar om na 6 en een half uur cel op internet te lezen dat de woordvoeder van de politie aangaf dat ons lichaam een platform voor protest was,” zegt Martinus. “De politie had juist gezegd dat we mochten blijven als we ons spandoek dichtlieten, waar we gehoor aan hebben gegeven, zoals ook op foto’s is te zien”. “Het is ongelofelijk dat de politie ons vooraf ook vertelde dat als er een pro-Sinterklaasfeest of pro-ZwartePiet tekst op onze spandoek had gestaan, we geen probeem zouden hebben. Repressie is niet de manier om om te gaan met inhoudelijke kritiek”, aldus Kno’Ledge.

Ontwikkelingen

“Het is interessant om verschillende ontwikkelingen op dit vlak te zien. In 2006 ontving de publieke omroep veel klachten en doodsbedreigingen vanwege het op tv vertonen van ‘Regenboogpieten’, in alle kleuren van de regenboog. Maar inmiddels zijn er diverse scholen in Nederland waar Sinterklaas met Regenboogpieten en andere varianten wordt gevierd. In 2008 besloot Schiphol geen Zwarte Piet meer toe te laten, omdat internationale klanten en bezoekers het niet zouden begrijpen. Op Albert Heijn en Bolletje verpakkingen zijn ook geen Zwarte Pieten meer te vinden. En in 2010 introduceerde HEMA het Sinterklaasfeest in Groot-Brittanië, maar zonder Zwarte Piet. Ondertussen hebben verschillende organisaties ook een standpunt over Zwarte Piet, zoals anti-discriminatieorganisatie Artikel1”.

14-11-2011 II big

Dialoog

De twee artiesten zijn inmiddels uitgenodigd om onderdeel te zijn van een debat dat 27 november plaatsvindt bij het evenement ‘Zwart van Roet’ in Amsterdam. Tijdens dit evenement zal door mensen met verschillende posities in een open dialoog gesproken worden. Martinus: “Wij juichen platforms voor een open dialoog toe en zijn er daarom graag bij”.

PUBLIC ANNOUNCEMENT!

Zoals velen van jullie weten is dit vanaf het begin een antigeweld campagne. Velen van jullie hebben het filmpje gezien en zijn net als wij verontwaardigd over het politieoptreden vandaag in Dordrecht tegen Quinsy en Kno´Ledge. We zijn versterkt in onze strijd tegen het racistisch element in ons nationale feest en we gaan door.

Uit belang van de campagne zijn we morgen niet aanwezig bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam. Voor de mensen die wel naar de intocht gaan, we hopen dat jullie dit doen op een manier die past bij de campagne. Dit blijft een antigeweld campagne, we provoceren niet, ook niet na de gebeurtenissen van vandaag. We blijven tactische stappen zetten om deze campagne nog succesvoller te maken.

Dit artikel is overgenomen van de website ZWARTE PIET IS RACISME en geeft niet noodzakelijkerwijs de mening van de redactie weer.

Uw reactie

Uw reactie

luc

woensdag 23 okt 2013 00:00

heel deze toestand bewijst maar 1 ding : de slechte kennis ,weinig respect en inlevingsvermogen van de allochtonen wat betreft hun leefomgeving, en het niveau van een mislukt integratiebeleid. Misschien kunnen ze de Rooms- katholieke kerk nog aanklagen vanwege racistische propaganda en racisme op de werkvloer,sinds sinterklaas als hun werknemer kan gezien worden...dan kan de VN wat blauwhwelmen naar Rome sturen....

janiek

dinsdag 22 nov 2011 00:00

@ Tamar: ik bedoel niet dat Zwarte Piet "moet" blijven bestaan. Ik bedoel dat ik liever heb dat hij bestaat en van commentaar wordt voorzien, dan dat hij wordt "afgeschaft".

Tamar

dinsdag 22 nov 2011 00:00

@Janiek, ik weet niet of je hiermee bedoelt dat zwarte piet in de huidige hoedanigheid moet blijven bestaan. Ik denk dat het voorbeeld van de rondleiding niet vergelijkbaar is, omdat het heel duidelijk informatie geeft over het slavernijverleden terwijl het absoluut niet algemeen bekend is dat Zwarte Piet uit propaganda vóór het bestaan van slavernij is voortgekomen. Zwarte Piet appelleert aan racistische gevoelens (een zwarte man die de rol van de nar, de grappige dommerik, speelt) zonder aan de oppervlakte te brengen dat het hier om racisme gaat. Het is tenslotte een schoorsteenveger?

janiek

dinsdag 22 nov 2011 00:00

Racisme verdwijnt niet door verwijzingen naar sociale verhoudingen die ooit vanzelfsprekend waren en later met een beroep racistische theoriëen gerechtvaardigd werden uit het dagelijks leven te verbannen. Naar mijn idee kun je ze beter benutten om je bewust te blijven van de geschiedenis op dat punt en ook van wat er wel en niet is veranderd. En van wat je wilt dat er verandert.

Tijdens de rondleiding in het fort Elmina in Ghana wordt aan de toeristen verteld hoe vanaf een bepaald balkon de Hollandse handelaren slavenmeisjes uitkozen om te misbruiken. Ik heb gehoord dat de Nederlandse ambassade er "informeel" op heeft aangedrongen dit onderdeel uit de rondleiding te schrappen. Mij lijkt het beter om zaken bespreekbaar te maken of te houden dan om ze aan ons bewustzijn te onttrekken.

Nikki

zondag 20 nov 2011 00:00

Heel belangrijk dat dit protest mogelijk is, en door zoveel mogelijk mensen gehoord wordt. Het is belachelijk dat we in 2011 nog steeds Blackface vieren, en dat een poging om minder racistisch te zijn (hoewel die Regenboogpieten ook nergens op slaan) leidt tot bedreigingen. Mijn mening: Sinterklaas kan prima gevierd worden zonder de hele notie piet. Als de kerstman met zn 300 jaar zelf door de schoorsteen klimt, kan de Sint dat ook. Over 5 jaar mist niemand de pieten, en over 20 jaar zal het als net zo achterhaald worden gezien als de roe en het bijbehorende pak slaag.

R.Diender

zaterdag 19 nov 2011 00:00

Flikker die hele over de top commerciële Sinterklaas dan ook maar gewoon het land uit zijn we meteen af van de stress bij kinders & ouders scheelt een hoop geld & ergernis