VENUS IDFA
VENUS IDFA
Merel van Mansom
Merel van Mansom • 22 nov 2016

Bloot voor de camera

Documentaire Venus

De Venus, met al zijn interpretaties en betekenissen, komt aan bod in de documentaire Venus  van de Deense Lea Glob en Mette Carla Albrechtsen. In Venus praten jonge Deense vrouwen openhartig over hun seksualiteit. Deze documentaire draait tijdens het International Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA) en LOVER redacteur Merel van Mansom mocht de première bijwonen. 

De titel van de documentaire deed mij al snel denken aan Venus in Furs, het debuut van Leopold von Sacher-Masoch, over sadomasochisme, erotiek en de verleidelijke vrouw. Of Venus de godin van de liefde, seks, schoonheid en fertiliteit. Of venus, kort voor venusheuvel: het meest zichtbare gedeelte van de vrouwelijk vulva.

In de documentaire Venus, vragen de filmmakers Glob en Albrechtsen de meest intieme vragen: ‘Wat is jouw meest erotische fantasie?’, ‘Met hoeveel mannen heb jij seks gehad?’, ‘Welke benaming vind jij het prettigst voor jouw vrouwelijk geslachtsdeel, en waarom?’, ‘Durf jij je bloot te geven voor de camera?’. Deze vragen waren niet alleen ongemakkelijk voor de dames in beeld, die soms met schaamrood op hun wangen antwoord gaven, maar ook voor het publiek. Vooral in het begin van de documentaire werd er aardig wat gegiecheld. Uit ongemak. De afwegingen van de geinterviewde vrouwen veroorzaken ook ongemak bij de kijker. Want hoe zou jij als vrouw antwoord geven op deze vragen? En mag je je opgewonden voelen met zoveel seksuele beschrijvingen en bloot in beeld? Nog dieper gaan de beschrijvingen over een seksuele dubbele standaard. Want mag je je bijvoorbeeld afzetten tegen de dominantie van mannen maar daarnaast opgewonden worden als je gedomineerd wordt?

Zonder verdere teasers en spoilers willen wij van LOVER aangeven dat dit een MUST SEE is tijdens IDFA. De voorstelling draait nog op de volgende dagen:

 

Munt                      Zaal 09

Vrijdag 25 November

21:00

Munt                      Zaal 12

Zaterdag 26 November

19:45

 
 

Uw reactie

Uw reactie