Echt waar, in 2019 nog steeds.

Ingezonden brief

-Brievenbus
-Brievenbus
redactie • 21 mrt 2019

Endrita (24) is het zat om zich te verontschuldigen voor wie ze is en hoe sterk ze in haar schoenen staat. De Women's March inspireerde haar verhaal met ons te delen. 

Echt waar, in 2019 nog steeds. Ja, echt in Nederland.

Ik ben het zat dat ik mijn excuses moet aanbieden omdat ik zelfstandig ben. Dit klinkt misschien hard, maar het is iets wat ik tijdens mijn tienerjaren en adolescentie veel heb meegemaakt. Waarom roepen zelfstandige of zelfverzekerde vrouwen onzekerheid op bij mannen?

Misschien hebben niet alle vrouwen het ‘geluk’ gehad om vocale mannen in hun leven te hebben. Mannen die je direct vertellen dat jouw zelfstandigheid hen minder mannelijk doet voelen. Ik heb wel met deze mannen te maken gehad en ik voelde me heel naar dat ik iemand zo kon laten voelen. Ik probeerde mijn gedrag te veranderen en mij zo op te stellen dat het leek alsof ik hen wel nodig had. Ik ben het zat om daar genoegen mee te nemen. Ik ben het zat want ik besef nu waar dat gevoel vandaan komt.

Vrouwen horen niet fragiele masculiniteit te ondersteunen. Hiermee bedoel ik dat wij niet verantwoordelijk zijn voor de fragile eigenwaarde van mannen noch zijn wij verantwoordelijk voor het koesteren ervan. Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je sterker, zelfstandiger of intelligenter bent dan je mannelijke tegenhanger. Wat is het ongemak dat je voelt omdat je een betere opleiding hebt genoten dan je vriend?

In bepaalde mate voelen de meeste vrouwen dit. Ik hoor van vrouwelijke leeftijdsgenoten bijvoorbeeld dat ze het in een relatie belangrijk vinden dat de man meer verdient, want ja dat hoort bij het man zijn. De complete onzekerheid waarop ‘mannelijkheid’ is gestoeld werkt onderdrukkend voor de vrouw, iets wat pijnlijk duidelijk is in alledaagse gesprekken. Vraag jezelf af, hoe vaak heb je indirect het gevoel gehad dat je intimiderend was voor een man?

Een simpel voorbeeld is dat je tijdens een gesprek je dommer voor doet dan je daadwerkelijk bent. Je reageert verbaasd op iets dat je allang wist en je doet het om indruk te maken op je date (en hem tegelijk een goed gevoel te geven over zichzelf). Wij zijn ervan overtuigd dat ons een beetje onderdanig voordoen bonuspunten zal geven. Andersom is het alleen haast nooit zo, wij zijn geconditioneerd om een ‘echte’ man te willen. Dat is natuurlijk iemand die slim is en de leiding neemt. Wat betekent dat jij de touwtjes uit handen moet geven en je eigen individualiteit moet onderdrukken.

Ik denk dat de meeste vrouwen het onbewust doen. We zien het niet als onderdrukking en de context ervan vinden we niet zo belangrijk. Wat maakt het uit als je je minder slim/zelfstandig/sterk/interessant voordoet? Toen ik mij dit realiseerde wilde ik het veranderen. In Nederland prijzen wij individualiteit maar ik denk dat we niet onze eigen individu kunnen zijn zolang we ons door de fragiliteit van het mannelijk ego laten onderdrukken. Ik ben nog maar 24 en heb veel te leren, maar ik wil vanaf nu blij zijn met het feit dat ik zelfstandig en sterk ben.

 

Wil je reageren op Endrita of heb jij zelf een verhaal dat de aandacht verdient? Laat het ons weten en stuur een mail naar .