klik-2014-spotlight-gender-stereotypes
klik-2014-spotlight-gender-stereotypes
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 4 nov 2014

Alles is gender op het KLIK! Amsterdam Animation Festival

Vanavond opent in het EYE in Amsterdam het zevende KLIK! animatiefestival, met dit jaar als thema Boys, Girls and Beyond! Inderdaad, van 4 tot en met 9 november is het een en al gender wat de klok slaat in het programma van het leukste tekenfilmfestival van Amsterdam.

Het thema wordt ingevuld met onder meer vier talkshows onder de noemer Gender Talks, waarin seksestereotypen en het doorbreken van deze clichés in animatiefilms en –series onder de loep worden genomen. Zo toont in Transgender Modes to Decode een van Nederlands bekendste transgenders Petra van Dijk fragmenten van jeugdhelden die invloed hadden op haar leven. In Gay Curious onderzoekt Gay Pride-directeur Irene Hemelaar waarom we ‘gay labels’ op animatiefiguren plakken. In Boy Princesses & Girl Warriors waagt cultuur-expert Linda Duits zich in het veranderende landschap van mannen en vrouwen in televisie-animatie, en stoere vrouwen versus girly boys in de Japanse animatiefilms komen aan bod in Gender Bending Anime door Nicolle Lamerichs.
De hoofdmoot bestaat uiteraard uit films, kort en lang. Het programma Love is… is gewijd aan liefde in al haar verschijningsvormen – of je nu gay, panda, robot of samosa bent. In It’s a gender thing worstelen personages met hun identiteit, zoals de hond die zich een kat voelde. Minder speels maar minstens zo prikkelend klinkt het filmprogramma Ladies Night, met porna van vrouwelijke animators! Deze LOVER-redacteur weet wel welk onderdeel ze in elk geval niet mag missen. Het nachtprogramma draagt de omineuze titel Terribly Inappropriate and Uncomfortable Genderfucking Animation en belooft onder meer oneindige penissen en menstruatielolly’s: twee termen die op twee heel verschillende manieren nieuwsgierig maken. Als tegengif voor het provocatieve nachtmenu biedt het KLIK! gelukkig Happy To Be A Cliché, waarin alle meisjes prinsessen zijn en alle jongens Schwarzenegger. De hoofdfilm is Queer Duck the Movie, waarin een eend twijfelt aan zijn genderidentiteit.
Tevens gaat op de editie van dit jaar de nieuwe korte Disney-3D-film
Feast in première. Disney’s Josh Staub komt speciaal over uit Los Angeles om het verhaal achter Feast uit de doeken te doen. Hij krijgt elders in het programma gezelschap van Michael B. Johnson, die ingaat op de geheimen achter de animatie van Pixar. De trailer van het festival is gemaakt door niemand minder dan animatiestudio Job, Joris en Marieke. Wie dat niet bekend in de oren klinkt, die studio is ook het thuishonk van Job Roggeveen, die in de Nederlandse muziekwereld furore maakte met de clip Happy Camper van zijn gelijknamige band.

Binnenkort meer over het KLIK! bij LOVER, rechtstreeks vanaf het festival zelf. Lees hier meer over het programma.

Uw reactie

Uw reactie