Diversiteit op je tijdlijn: Instagramaccounts om te volgen

Illustratie Diversiteit op je Tijdlijn door Margot Beekelaar
Illustratie Diversiteit op je Tijdlijn door Margot Beekelaar
Willemijn Roodbol (redacteur)

Waar de Instagramtijdlijn van de meeste mensen vol staat met perfecte plaatjes van dunne lijven, dikke billen, gespierde borstkassen en de mooiste locaties vinden wij het tijd om een tegengeluid te laten horen. Want dat Instagram schadelijk kan zijn voor de mentale gezondheid is helaas een bekend feit. Tijd voor wat feministische volgtips om de negatieve gevolgen van deze app tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat Instagram narcistische trekjes kan aanmoedigen en met name millennials kunnen meer last krijgen van depressieve klachten en angsten. Instagram creëert namelijk een angst om er niet bij te horen. Als jij niet elke maand naar een prachtige plek op vakantie gaat, extreem bruin en afgetraind bent, de liefste hond en vriend(in) hebt en het mooiste haar hoor je er voor je gevoel niet bij. Daar gelaten dat mensen alleen de mooie dingen in hun leven delen en je het idee krijgt dat hun leven alleen maar leuk is. Maar dat Instagram te leuk is om links te laten liggen snap ik als geen ander. Daarom hierbij een lijstje van tien inspirerende accounts die je beschermen tegen negatieve gevoelens en zorgen voor meer diversiteit op je tijdlijn.

Empowering quotes
De Argentijnse illustrator Sabrina Brügmann is de vrouw achter het Instagramaccount Sasa Elebea. Haar werk bestaat uit empowering quotes en illustraties van vrouwen en vrouwelijke objecten. Haar quotes zijn vrolijk, kort, simpel en sterk en goed om voorbij te zien komen tijdens het eindeloos scrollen door je tijdlijn.

Feministische doe-tank
De Bovengrondse noemen zichzelf “de feministische doe-tank” in plaats van een zogenoemde denktank. De Bovengrondse vraagt aandacht voor allerlei belangrijke onderwerpen, zoals vrouwenrechten, racisme, genderongelijkheid, abortus en emancipatie. Ook werken ze vaak samen met andere organisaties en inspirerende individuen. Door dit account blijf je op de hoogte van wat er speelt op feministisch vlak in Nederland en mis je geen enkel aankomend evenement.

Amerikaanse activiste
Als iemand elke volger verdient is het wel Blair Imani. De Amerikaanse activiste identificeert zichzelf als queer, zwart, biseksueel en moslima. Ze helpt jongeren met hun coming out en ze helpt de jongeren bij de acceptatie in hun omgeving. Ze vraagt daarnaast aandacht voor mentale gezondheid en psychische struggles. Een heel motiverend account met daarnaast tips die je daadwerkelijk kan gebruiken.

Mooie lingerie
Voor meer diversiteit op je tijdlijn is het volgen van Lonely Lingerie ook de moeite waard. Met een grote verscheidenheid aan modellen, van maat 34 tot 46 en van oud tot jong, in de mooiste lingerie. Prachtige fotografie en goed voor je zelfliefde.

Flamboyante heldin
Helen Ruth Elam is onder de naam Baddie Winkle mijn eigen ultieme Instagram-inspiratiebron. Deze 91-jarige Amerikaanse laat je sowieso lachen als je haar voorbij ziet komen. Ze is kleurrijk, flamboyant , uitgesproken en grappig. Bovendien laat ze zien dat jezelf sexy voelen niet leeftijdsgebonden is. Roze outfits, felle make-up en badpakjes: niets is haar te gek. Doe waar je zin in hebt, leef met de dag en laat je niet tegenhouden door de geldende (leeftijdsgebonden) kledingvoorschriften en -regels.

Boeken en podcastst
Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen van Damn Honey maken de bekende podcast en zijn daarnaast actief op hun Instagramaccount. Ze lichten nieuwsberichten uit en geven tips voor inspirerende boeken en podcast. Zeker de moeite waard om te volgen, ook om op deze manier op de hoogte te blijven van politieke en online discussies over vrouwenrechten, ongelijkheid, racisme, discriminatie, seks en de LHBTI+ gemeenschap.

Rolmodel
Nog een inspirerende vrouw voor op je tijdlijn is Enaam Ahmed Ali. Ook zij is veel bezig met de actualiteit en politieke discussies aangaande vrouwen en moslima’s. Ze organiseert de Women’s March en is de UN women representative 2022. Ze maakt daarnaast statements op haar account, bijvoorbeeld over de afschaffing voor de boerka, maar de verplichtstelling van het mondkapje. Ze is een rolmodel en verdient een plekje op jouw tijdlijn.
* Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier.

Instagrammuseum
The TittyMag is een intersectioneel feministisch “Instagrammuseum” van Cathelijne Blok. The TittyMag is een verzamelplaats van creatief talent. Een account vol met prachtige, kleurrijke afbeeldingen en illustraties die je allemaal rechtstreeks kan opslaan. Zelfacceptatie, genderongelijkheid, vrouwenrechten, alles komt langs op een artistieke manier. Ook leuk voor als je illustraties nodig hebt, is dit account je uitkomst (wel met bronvermelding uiteraard).

Lokale projecten
Neighborhood Feminists is een kleine feministische organisatie uit Amsterdam. Ze zetten lokale projecten op voor het verbeteren van de positie van de vrouw. Daarnaast organiseren ze veel kleinschalige evenementen, zoals tegen “Period Poverty in Europe”. Dit balletje is gaan rollen na een grootschalig onderzoek in Europa, waaruit bleek dat veel vrouwen te weinig geld hebben voor menstruatieproducten zoals tampons en maandverband. Ook vragen ze aandacht voor het racisme in de stad en onderbetaald werk voor vrouwen in Amsterdam. Een leerzaam account met nieuwe inzichten en uitgebreide informatie.
* Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier.

Natuurlijk mag ons eigen LOVER-account niet ontbreken op je tijdlijn! We geven je hier updates van nieuwe artikelen, we delen interessante weetjes, actualiteiten en evenementen. Dit alles geïllustreerd door ons team van talentvolle jonge beeldmakers.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op Twitter, Instagram, Linkedin en Facebook