Hartenvrouw cover
Hartenvrouw cover
Minke Velthuis • 24 nov 2015

God houdt ook van vrouwen die van vrouwen houden

Vandaag bij LOVER aandacht voor een boek over lesbiennes en biseksuele vrouwen en hun relatie met het christendom. Miranda Terpstra-van de Kerk interviewde een aantal van deze vrouwen en maakte portretfoto’s van ze. Het boek Hartenvrouw: portretten van vrouwenliefde en geloof bracht ze uit in eigen beheer. Gastredacteur Minke Velthuis, missionair Kinderwerker, recenseerde het voor LOVER.

Zomaar een citaat uit Hartenvrouw. “Toen ik zeker wist dat ik op vrouwen viel, geloofde ik in een God die mij een gruwel vond (…) Ik besefte dat ik mijn geloof wel moest loslaten. Het ging mij niet helpen in mijn geaardheid.”  Het boek van Miranda Terpstra-van de Kerk kwam in september dit jaar uit en heeft als doel het creëren van empathie en laten zien dat God ook vrouwen liefheeft die van vrouwen houden. Een dappere uitdaging, omdat er in kerken nogal wat negativiteit bestaat rond het thema homoseksualiteit. Deze negatieve reacties zijn deze vrouwen inderdaad niet onbekend, zo toont het boek. Bijna elke vrouw had dezelfde vraag tijdens haar coming-out: “Is er een God die van mij houdt?”

Zelf zie ik de gevolgen van de negatieve reacties op homoseksualiteit regelmatig. Toen iemand mij laatst zei dat zij niet wist of God van haar hield omdat ze van vrouwen houdt, schrok ik. Wat hebben we als kerk gezegd? In dit opzicht is de kerk geworden als de vrienden van Job. Zij wisten zo goed hoe God erover dacht, maar achteraf hebben zij geen recht van God gesproken. Als Jezus spreekt over de wet, spreekt Hij over liefde en hoe belangrijk deze liefde is, niemand uitgesloten. Miranda heeft iets van deze goddelijke liefde in haar boek kunnen beschrijven, ook zonder oordeel over andersdenkenden.

Hartenvrouw is aan te bevelen voor iedereen die worstelt met een negatief Godsbeeld, ongeacht geaardheid. Maar het boek is ook de moeite waard om je blik te verruimen. Kijk in het hart van een vrouw die van vrouwen houdt en wees niet verrast als dit boek iets verandert in jouw denken over homoseksualiteit, zoals dat ook bij Robert van Mierlo gebeurde,  de ex-voorganger van een evangelische gemeente die het voorwoord schreef.

Hartenvrouw: portretten van vrouwenliefde en geloof is zowel online te bestellen als verkrijgbaar in de boekhandel, zoals Savannah Bay boekwinkel in Utrecht.  http://www.savannahbay.nl/

Uw reactie

Uw reactie

Willemien

woensdag 25 nov 2015 00:00

Bijzonder mooi om deze recensie te lezen, zo treffend verwoord hoe Miranda met alle passie die ze kreeg voor deze vrouwen, op weg ging. Echt een aanrader, de wereld is wat rijker geworden met dit boek. Love rules!

Miranda Terpstra

woensdag 25 nov 2015 00:00

Wat een gafe recensie! Veel dank Minke Velthuis en redactie, blij mee! (Het boek is ook te bestellen via www.hartenvrouw.nu)