Muzikale Vrouwen met een Boodschap #11: Sharon den Adel

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Maaike van Leendert (bestuurslid)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Sharon den Adel.

Op 20 oktober 2023 kwam het achtste studioalbum van de Nederlandse band Within Temptation uit. Hoewel de groep van frontvrouw Sharon den Adel bij sommigen nog bekend staat als ‘sprookjesmetal’ over ijskoninginnen en Moeder Aarde, is daar op Bleed Out nog maar weinig van terug te vinden.

Sharon Janny den Adel (Waddinxveen, 1974) bracht een groot deel van haar jeugd door in het buitenland. Ze woonde onder andere in Indonesië, Suriname en Jemen. Toen ze als puber terugkwam naar Nederland, was dat voor haar een moeilijke overgang: ze werd gepest op school en kon daar maar moeilijk over praten. Door deze lastige tijd ging ze meer tijd besteden aan de dingen waar ze wél blij van werd: mode, kunst en muziek. Op haar veertiende begon ze met zingen in een bandje.

Hoewel haar ouders Den Adels carrière in de muziek graag ondersteunden, hadden ze toch iets anders in gedachten dan zingen in een metalband: zij wilden graag dat Den Adel fluit en piano zou leren bespelen en noten leerde lezen. Dat liep anders. Op school ontmoette ze Robert Westerholt, op wie ze verliefd werd. Al snel werd Den Adel betrokken bij Westerholts muziekproject. Within Temptation was geboren.

In 1997 bracht de band hun eerste studioalbum uit: Enter. Dit album vol duistere gothic metal tracks zorgde al voor enige bekendheid in de metalsubcultuur, waar vrouwen rond die tijd eindelijk een ietwat prominentere (maar nog steeds marginale) rol gingen spelen. Doorbraak bij het grote publiek kwam na het uitbrengen van Mother Earth in 2000. Sindsdien is Within Temptation niet meer weg te denken uit de nationale en internationale muziekscene. Maar een vlekkeloze weg was het zeker niet altijd. In 2008 verbraken Den Adel en Westerholt een tijdje hun relatie, wat natuurlijk van grote invloed was op de band waar ze samen in zaten. De twee realiseerden zich dat samen toeren hun relatie niet ten goede kwam. Vanaf 2011 is Westerholt daarom enkel nog achter de schermen actief bij Within Temptation, en blijft hij verder thuis bij de drie kinderen die Den Adel en hij samen hebben. In 2018 kwam het voortbestaan van de band serieus in gevaar toen Den Adel na de dood van haar vader merkte haar ei niet meer kwijt te kunnen in de harde muziek van Within Temptation. In haar soloproject My Indigo kon ze dat gelukkig wel, en in 2019 bracht de band weer een nieuw studioalbum uit.

Gedurende het ruim 25-jarige bestaan van Within Temptation is de sound van de band al vele malen veranderd. Hierover zegt Den Adel, die samen met Westerholt verantwoordelijk is voor het schrijven van de nummers: “Het is elke keer een uitdaging voor ons om te klinken als een band die dit jaar [pas] is begonnen.” Niet alleen op muzikaal gebied veranderde er veel. Waar de boodschap eerder vooral impliciet in de nummers te vinden was, neemt Within Temptation tegenwoordig steeds meer stelling in. Het in 2019 uitgebrachte album Resist draait om de gevaren van sociale media en datacollectie door grote instellingen en regeringen. Tijdens de uitvoering van het nummer Raise Your Banner, dat op dit album te vinden is, wappert Den Adel steevast met een Oekraïense vlag, ook in de landen waarbij dit tot boe-geroep leidt.

Het pas uitgebrachte album Bleed Out is het meest geëngageerde album van de band tot dusver. In een interview met Maxazine vertelt Den Adel dat ze het belangrijk vindt om globale kwesties aan te kaarten: “We zijn verhalenvertellers met een groot platform.” Thema’s op Bleed Out beslaan onder andere de oorlog in Oekraïne, politiegeweld tegen vrouwen en abortus. Over dat laatste thema schreef ze in 2021 een artikel.

Muziek van Within Temptation vind je hier op Spotify.

Dit is het elfde artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley WilliamsBonnie RaittJoni MitchellCammie BeverlyTerri Lyne CarringtonRoxanne Emery en Patti Labelle.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.