Muzikale Vrouwen met een Boodschap #1: Ina Deter

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Ina Deter.

Ina Deter (Berlijn, 1947) is een Duitse zangeres en gitariste, die vooral in de jaren tachtig van de vorige eeuw succesvol was.

Deter leerde op haar elfde gitaar spelen en begon op haar veertiende haar eerste bandje. In het kroegencircuit van Berlijn trad ze regelmatig solo op, waarbij ze protestliederen van Joan Baez en Bob Dylan ten gehore bracht. In 1969 verhuisde ze naar Keulen en sloot ze zich aan bij de feministische vrouwenbeweging rond Alice Schwarzer. Het recht op veilige abortus was destijds een van de belangrijke thema’s. In 1974 bracht Deter haar eerste eigen nummer uit: Ich Habe Abgetrieben (‘Ik heb abortus gepleegd’).

In 1976 deed ze mee aan de Duitse voorselectie voor het Eurovisie Songfestival. Haar liedje Wenn Du So Bist Wie Dein Lachen (‘Als je net zo bent als je lach’) eindigde bijna onderaan, maar zorgde voor een doorbraak. Ze kreeg een platencontract en bracht in 1977 haar eerste album uit: Ich Sollte Eigentlich Ein Junge Werden (‘Ik had eigenlijk een jongen moeten zijn’).

Tijdens de hoogtijdagen van de Neue Deutsche Welle had Deter in 1982 haar grootste hit met het nummer Neue Männer Braucht Das Land (‘Het land heeft nieuwe mannen nodig’). Een van mijn persoonlijk favoriete nummers is Frauen kommen langsam – aber gewaltig (vrij vertaald: ‘pas op, de vrouwen komen eraan!’) van het gelijknamige album uit 1986.

Halverwege de jaren negentig stopt Deter met het produceren van nieuwe albums en legt ze zich toe op theater en schilderen. In 2001 keert ze als muzikante terug met het theaterprogramma ‘Voilà’, waarin ze chansons van Édith Piaf in eigen Duitse vertalingen vertolkt. In 2007 brengt ze nog één album uit met nieuwe opnames van haar hits: Ein Wunder. Deter treedt tegenwoordig nog maar sporadisch op.

Meer muziek van Ina Deter vind je hier op Spotify.

Dit is het eerste artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.