Muzikale Vrouwen met een Boodschap #5: Bonnie Raitt

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Sam van Stokkom (redacteur)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Bonnie Raitt.

Afgelopen februari won Bonnie Raitt (California, 1949) een Grammy Award voor Best Song met haar nummer Just Like That. Raitt beschikt over een muzikale carrière van meer dan 50 jaar. Ik vond het daarom geweldig om te zien dat haar muziek nog steeds gewaardeerd en gevierd wordt. In de dagen na de Grammy-uitreikingen kwam ik op TikTok echter tientallen video’s tegen van mensen die vroegen: “Huh, wie is dit überhaupt? En waarom heeft ze van Beyoncé gewonnen?” 

De vroege jaren
Bonnie Raitt werd eind jaren veertig geboren in een muzikale familie; haar moeder was pianiste en haar vader musicalacteur. Haar ouders moedigden haar aan om ook de muziek in te gaan, en zo duurde het niet lang voordat Raitt achter de piano zat. Ze vond het echter niet fijn om hierin vergeleken te worden met haar moeder, dus koos ze ervoor om de gitaar op te pakken. Ze nam geen lessen en vogelde zelf uit wat ze allemaal met dit instrument kon doen. De gitaar heeft ze nooit meer losgelaten, en hij is haar hele muzikale carrière haar beste vriend gebleven. In haar vroege jaren werd Raitt vooral geïnspireerd door folkmuziek, die in de jaren zestig in de Verenigde Staten opnieuw opleefde. Ook de beatnikbeweging, die vooral prominent was in de literatuur en bekend staat om haar anti-materialisme en -conformiteit, inspireerde haar. Later spraken ook de blues haar aan, en bewonderde ze muzikanten als Robert Johnson en Mississippi Fred McDowell vanwege hun gitaarspel. 

Muzikale carrière
Raitt stopte tijdens haar studietijd niet met muziek maken. Zo zat ze onder meer in de band Revolutionary Music Collective. Tijdens haar tweede jaar op de universiteit is ze met een groep muzikanten een semester naar Philadelphia verhuisd, waardoor haar passie voor muziek zich definitief in haar nestelde. Raitts eerste album verscheen in 1971, maar haar muziek sloeg pas twintig jaar later écht aan bij het publiek. Hoewel haar eerste albums erg geliefd waren door critici, hadden ze weinig commercieel succes. Haar commerciële doorbraakbeleefde ze met haar album Nick of Time in 1989. Dit album schoot in de VS naar nummer 1 en is opgenomen in de Top 500 beste albums aller tijden volgens de Rolling Stone. Haar album uit 1991, Luck of the Draw, was wederom een gigantisch succes en won maar liefst drie Grammy Awards. Raitt speelt op al haar albums gitaar, en ze was een van de eerste vrouwen die ook echt als gitarist erkend werd. Naast zangeres werd ze dus ook als instrumentalist gezien; vooral haar kunsten op de slidegitaar werden vaak geprezen. Zo noemde B.B. King haar ooit “the best damn slide player working today”. Raitt was ook vaak sessiemuzikant bij andere artiesten uit de California rock scene van de jaren ‘70, zoals Jackson Browne, Little Feat en The Pointer Sisters. 

Levenslange activist
Naast haar muzikale carrière zet Raitt zich ook al decennialang in voor goede doelen en is ze actief in verschillende activistische groepen. Al vroeg in haar carrière liet ze weten waar ze voor stond. Zo bevatte haar tweede album, dat uitkwam tijdens de Vietnamoorlog, een opdracht aan de mensen uit Noord-Vietnam. Ze is ook al haar hele leven milieuactiviste door en door: in 1979 richtte ze samen met onder anderen Jackson Browne en Graham Nash de anti-nucleaire energie groep Musicians United for Safe Energy (MUSE) op, waarmee ze de No Nukes concerten organiseerde. Dit was een reeks van vijf concerten die in september 1979 werden gehouden in Madison Square Garden, New York, waar artiesten zoals Crosby, Stills and Nash, Bruce Springsteen en James Taylor optraden. MUSE bestaat nog steeds, en in 2011 werd er een benefietconcert georganiseerd om geld in te zamelen voor slachtoffers en schade door de Japanse tsunami en energierampen eerder dat jaar. Naast MUSE is Raitt ook officieel lid van Little Kids Rock, een goed doel dat publieke scholen in de VS voorziet van gratis instrumenten en muzieklessen. Op Raitts website kan je een gedetailleerde geschiedenis vinden van alle benefietconcerten, protesten en andere activistische evenementen waar ze aan mee heeft gedaan.

Luister hier naar Bonnie Raitts meest recente album waar Just Like That, de single waarmee ze Best Song won, op staat. Hier kun je de rest van haar albums luisteren.

Dit is het vijfde artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley Williams.

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op Twitter, Instagram, LinkedIn en Facebook.