Muzikale Vrouwen met een Boodschap #6: Joni Mitchell

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Joni Mitchell.

De Canadese singer-songwriter Joni Mitchell, geboren in 1943 als Roberta Joan ‘Joni’ Anderson, kreeg als kind pianoles en leerde zichzelf gitaar en ukelele spelen. In 1964, op haar twintigste, verliet ze het ouderlijk huis om folkzangeres te worden in Ontario. Kort daarna bleek ze zwanger te zijn van haar ex-vriend. Abortus was destijds illegaal in Canada en ongehuwd moederschap was een schande. In februari 1965 beviel ze van een dochter, die ze ter adoptie afstond en pas in 1997 weer terugzag. In een interview uit 2018 noemde Mitchell de pijn van de adoptie en de noodgedwongen scheiding van haar kind een van haar grootste inspiratiebronnen om liedjes te schrijven.

In 1965 trouwde ze met de Amerikaanse Chuck Mitchell en emigreerde ze naar de VS. Na de scheiding twee jaar later behield ze zijn achternaam, omdat ze onder de naam Joni Mitchell al enige bekendheid had verworven. In de VS trad ze regelmatig op in nachtclubs en cafés. Door haar unieke zangstem met een bereik van drie octaven, haar bijzondere gitaarspel en haar geëngageerde en gevoelige teksten verwierf ze steeds meer bekendheid.

Hoewel ze op het laatste moment niet bij het festival in Woodstock (1969) kon zijn, schreef ze er wel een grote hit over: haar nummer Woodstock (1970) is door tientallen artiesten gecoverd. Mitchells doorbraak bij het grote publiek kwam met het album Blue uit 1971, dat door velen als meesterwerk wordt beschouwd. In 2020 plaatste het gerenommeerde muziektijdschrift Rolling Stone Magazine dit album op nummer drie van de lijst The 500 Greatest Albums of All Time.

Mitchell heeft meer dan twintig albums op haar naam staan en sleepte tientallen muziekprijzen in de wacht. Veel van haar nummers zijn maatschappijkritisch; ze hekelen consumptiedrang, de Vietnamoorlog en militarisme in het algemeen, milieuproblematiek en de uitbuiting van de Derde Wereld. Zo bekritiseert ze in haar hit Big Yellow Taxi (1970) – “They paved paradise and put up a parking lot” – de vernietiging van de natuur en beklaagt ze zich op het album Dog eat Dog (1985) over de hongersnood in Ethiopië.

In 2015 kreeg Mitchell een hersenbloeding, waar ze jarenlang van moest revalideren. In 2022 trad ze, zittend in een rolstoel, nog één keer op tijdens het Newport Folk Festival.

Muziek van Joni Mitchell vind je hier op Spotify.

Dit is het zesde artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley Williams en Bonnie Raitt.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.