Muzikale Vrouwen met een Boodschap #8: Terri Lyne Carrington

Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Muzikale vrouwen Beeld Julia Roeselers
Miranda Valkenburg (bestuursvoorzitter)

In de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap presenteert LOVER in 2023 elke maand een bekende of minder bekende muzikante. Deze maand: Terri Lyne Carrington.

Terri Lyne Carrington (1965) is een jazzdrumster, componiste en producente uit de Verenigde Staten. Geboren in een muzikantenfamilie leerde Carrington al op jonge leeftijd saxofoon spelen. Toen ze zeven jaar was, begon ze met drummen. Voor haar tiende jaar musiceerde ze al met jazzgrootheden als Dizzy Gillespie en Oscar Peterson. Op haar elfde werd ze ontdekt door Alma en Lawrence Berk, oprichters van het Berklee College of Music in Boston. Het echtpaar was zo enthousiast over haar talent dat ze haar een volledige studiebeurs gaven. Carrington was destijds de jongste persoon die ooit een volledige beurs ontving van het gerenommeerde Berklee. Tegenwoordig kent Berklee een Terri Lyne Carrington Scholarschip, die uitsluitend wordt uitgereikt aan vrouwelijke instrumentalisten.

Photo_credit_Michael_Goldman.jpgPhoto credit: Michael Goldman

Haar eerste album, TLC & Friends, bracht Carrington uit in 1981 op zestienjarige leeftijd, samen met Kenny Barron, Buster Williams, George Coleman en haar vader Solomon Carrington. Dit album bewees haar talent als drumster en componiste en had lange tijd een cultstatus. In het jazzcircuit maakte ze snel naam en werkte ze samen met talloze legendarische jazzmuzikanten, zoals Stan Getz, Al Jarreau, Dianne Reeves en vele anderen. Internationaal succes verwierf ze in 1998 door haar bijdrage aan het album Gershwin’s World van Herbie Hancock, waaraan ook Joni Mitchell en Stevie Wonder meewerkten.

Met het album The Mosaic Project (2011) won Carrington haar eerste eigen Grammy Award voor Best Jazz Vocal Album van het jaar. In 2013 bracht ze het album Money Jungle: Provocative in Blue uit, waarvoor ze de Grammy voor Best Jazz Instrumental Album kreeg. Ze was daarmee de eerste vrouw die in deze categorie een Grammy won. In totaal heeft Carrington vier Grammy’s op haar naam staan.

In 2018 richtte Carrington het Berklee Institute of Jazz and Gender Justice op, waarvan ze tot op de dag van vandaag artistiek directeur is. Dit instituut zet zich in voor inclusiviteit en genderdiversiteit in de jazz, profileert zich met de hashtag #JazzWithoutPatriarchy en richt zich ook op de rol die jazz speelt in de bredere strijd voor genderrechtvaardigheid.

Toen Carrington ontdekte dat er in het Real Book of Jazz Charts vrijwel geen vrouwelijke componisten stonden, ging ze daar zelf maar naar op zoek.  Naar aanleiding van haar zoektocht bracht Carrington vorig jaar het boek New Standards: 101 Lead Sheets By Women Composers en het album new STANDARDS Vol.1 uit. Het boek bevat 101 jazz-composities geschreven door vrouwen. Op het album zijn 11 van deze werken te beluisteren.

Muziek van Terri Lyne Carrington vind je hier op Spotify.

Dit is het achtste artikel in de reeks Muzikale Vrouwen met een Boodschap. Eerdere muzikale vrouwen: Ina DeterCharlotte WesselsDolly PartonHayley Williams, Bonnie Raitt, Joni Mitchell en Cammie Beverly.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.