28-3-12
28-3-12
Anoniem • 28 mrt 2012

Onverantwoord

Favoriete lichaamsroutine

De LOVERrubriek Favorieten is terug! Deze week schrijven auteurs over hun favoriete lichaamsroutine. Typische rituelen die een ander niet eens kan verzinnen maar voor hen zo wezenlijk voelen dat ze bíjna van levensbelang zijn. Vandaag: de haarwasdag.

Ik douche. Het is een verslaving waar ik maar moeilijk voor uit durf te komen. Het klopt in de verste verte niet met mijn milieubewustzijn. Ik douche te heet. Soms twee keer op een dag of vaker. En altijd te lang. Als ik onder de douche sta, zing ik. Ik dans, speel toneel en draag poëzie voor. Mijn douche is het podium waarop alles mag.

Douchen is goed voor het milieu. Bij een bad verbruik je gemiddeld 120 liter tegenover een gemiddelde douche van 8 minuten met 70 liter. Ik douche meestal 15 minuten, dat is rond de 130 liter. Als ik mijn haar was, doe ik er nog langer over. Om dit weer goed te maken, douche ik inmiddels - als ik mijn haar niet hoef te wassen - heel kort, met koud water. Mijn haarwasdagen zijn me dan ook de liefste dagen in de week. Dan mag ik los gaan. Ik ga soms vroeger naar huis, zodat ik de volgende ochtend zeker genoeg tijd heb voor mijn wasbeurt.

Op zo'n dag sta ik neuriënd op. Ik loop de badkamer in en zet de waterkraan aan zodat ik meteen in een warme douche kan stappen. Het opwarmen van het water duurt rond de 2 minuten (17,5 liter). In de tussentijd kam ik mijn haar. Ik stap in de douche en verroer me niet tot mijn haar volledig nat is. Vervolgens zeep ik het goed in met shampoo. Ik was de shampoo uit. Dat duurt zo'n 5 minuten (44 liter). Ik pak de conditioner, schud hem goed door en masseer hem in. Hij moet een paar minuten inwerken. Genoeg tijd om me grondig te scheren, in te zepen en een kort gedicht voor te dragen. Na een paar minuten spoel ik de conditioner uit. Dit duurt wederom 5 minuten. Ik heb tussen de 130 en 170 liter water verbruikt.

 

Foto: (cc) Libby Arnold

Uw reactie

Uw reactie