l 2010125193157
l 2010125193157
Cathelijne Berghouwer • 25 jan 2010

Rotterdams Film Festival (IFFR)- verlanglijstje

Het IFFR staat weer voor de deur! Vanaf komende woensdag staat geheel Rotterdam in het teken van film. Dit jaar zal LOVER je via het blog regelmatig op de hoogte houden over het festival en de films, dus hou de site in de gaten voor korte recensies, indrukken en nieuwe tips!

Het film festival Rotterdam is een uitgelezen kans om bijzondere films te zien, films die je niet in de bioscoop zult treffen later van het jaar of waar je een DVD van kunt kopen of huren. Maak je agenda dus vrij om een aantal films te gaan zien!

Hoewel ik de meeste films nog niet heb gezien staan er wel een aantal op mijn (feministische) verlanglijstje.


Zo draaien er een aantal bijzondere films uit Iran.

*Women Without Men van Shrin Neshat (2009) (lees meer) is gebaseerd op een roman van Sharnush Parsipur en werd in Venetië bekroond met een zilveren leeuw voor beste regie.
*Green Days van Hana Makhmalbaf (lees meer) heeft al wat publiciteit gekregen, de maakster moest namelijk het land verlaten om de censuur te ontlopen. Het resultaat is een verhaal over een jonge vrouw middenin de Iraanse Groene revolutie tijdens de afgelopen verkiezingen.
*My Tehran for Sale van dichteres Granaz Moussavi (lees meer) biedt een kijkje in de underground scene van Teheran.

Verder ben ik benieuwd naar de nieuwste film van Claire Denis, White Material (lees meer) . Al was het maar om Denis, die vorig jaar als ‘maestro’ in het zonnetje stond op het festival, en om hoofdrolspeelster Isabelle Huppert.
*Chaque jour est un fête van Dima El Horr (Libanon) (lees meer) klinkt als een feestje. Een absurdistisch verhaal over vrouwen die midden in de woestijn stranden terwijl ze onderweg zijn naar hun mannen in het gevang.
*Third Person Singular Number van Mostofa Sarwar Farooki (Bangladesh) (lees meer) over een carrièrevrouw die zelfstandig wil wonen en haar eigen leven wil regelen in het hedendaagse Bangladesh.
*La Vie au Ranch van Sophie Letourneur (lees meer) over een studentenhuis in Parijs, voornamelijk bevolkt door meisjes.
*Authumn Adagio, van Tsuki Inoue (lees meer) is een Japanse film over een veertigjarige non die plotseling geconfronteerd wordt met haar emoties en seksualiteit.

Er draaien ook een paar films die ik toevallig al gezien heb. Drie ervan kan ik je van harte aanbevelen! Deze gaan alle drie na het festival de bioscoop in, dus die kun je ook later nog zien.

* Allereerst J’ai tué ma mère, van Xavier Dolan(lees meer). Een 17 jarige homoseksuele puber die zijn moeder haat.
* Verder My Queen Karo, Dorothée van den Berghe (lees meer), een coming of age drama over de 10 jarige Karo die midden jaren 70 verhuist naar een kraakpand in Amsterdam. In de komende LOVER van beide films een recensie.
* Als laatste een film waar bijna geen enkele vrouw in voorkomt. Un Prophète van Jacques Audiard (lees meer) draait om misdaad, gevangenis en (ontwikkeling van) mannelijkheid.

Het IFFR is van 27 januari-7 februari 2010

Uw reactie

Uw reactie