Sekspraatjes op het Seks Festival

Beeld Seks Festival
Beeld Seks Festival

Seks is te leuk en belangrijk om alleen maar in de slaapkamer te beleven. Daarom organiseerden Stichting Seksueel Welzijn Nederland en TivoliVredenburg samen het eerste Seks Festival, dat plaatsvond op 9 april. Een avond vol talks, interviews, performances en installaties over seks in al haar verschijningsvormen.

Een open en eerlijk gesprek voeren over seks: dat was het doel van het Seks Festival. Maar is dat wel zo eenvoudig, een open gesprek over seks faciliteren in een festivalsetting? Wat voor gesprekken werden er gevoerd op het Seks Festival en hoe kwetsbaar en eerlijk waren die gesprekken nou echt? Lover-redacteuren Saar en Sephira bezochten het Seks Festival en concludeerde: praten over seks is net zo veelzijdig als seks zelf. 

Seks in de wetenschap
Over de opbouw van het evenement is goed nagedacht. Aan het begin van de avond staan er talloze interessante talks en interviews op het programma, over seks in de politiek, maatschappij en wetenschap. Zo vertelt “antropoloog van de toekomst” Roanne van Voorst over het veldwerk dat zij deed voor haar boek over seks in de toekomst. Ze slikte relatiepillen, knoopte een relatie aan met een avatar en deed een (mislukte) poging tot seks met een sekspop. In een andere zaal deelt wetenschapper Marieke Dewitte inzichten uit het sekslab van Maastricht University, waar onderzoek wordt gedaan naar seksuele opwinding bij koppels. Hieruit blijkt onder andere dat voorspel de hele dag door gebeurt: ben je tevreden met je relatie en je leven in het algemeen, dan heb je ook meer zin in seks.

In een andere zaal vertelt Justin Lehmiller, een Amerikaanse psycholoog en auteur, ondertussen over het belangrijkste seksorgaan. Volgens hem is dat echter niet de vulva, clitoris, of de piemel, maar het brein.  Seksuele fantasieën zorgen volgens hem namelijk voor een prikkelender seksleven. Wanneer je bijvoorbeeld over je eigen partner(s) fantaseert, is de kans groter dat je het in het echt ook met ze wil doen. Seksuele fantasieën zijn echter niet beperkt tot enkel je huidige partner(s). Lehmiller legt uit dat de meest voorkomende fantasieën juist gaan over seks met meerdere mensen; trio's, groepsseks, gangbangs. Terwijl deze woorden groot op zijn PowerPoint staan, draait de vrouw naast mij (Sephira) zich naar me om. Ik gok dat ze in de vijftig is. “Ehm, wat is een gangbang ook alweer?” Ga dat maar eens uitleggen aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet. 

Ellen Laan
Ook Ellen Laan, de onlangs overleden hoogleraar seksuologie en oprichter van Seksueel Welzijn Nederland, was aanwezig op het festival. Haar gezicht en uitspraken waren overal te zien en in veel van de talks en interviews werd haar naam genoemd, waaruit maar weer eens bleek hoeveel zij betekent heeft voor de seksuologie en de strijd voor seksuele gelijkwaardigheid in Nederland. Hoogleraar Ine Vanwestenbeeck nam ons in vogelvlucht mee door Laans professionele leven, maar benadrukt ook dat we er nog niet zijn. De clitoris in al haar glorie staat, dankzij Laan, momenteel in één biologieboek. Een Seks Festival is dus zeker geen overbodige luxe.

Maar wie komen er eigenlijk naar een festival geheel in het teken van seks? Helaas weinig cis-hetero mannen, zo concludeerde een van de medewerkers van Emancipator, een organisatie die werkt aan mannenemancipatie. “Vooral de vriendinnen van de mannen die wij willen bereiken, zijn er.” Een beetje preken voor eigen parochie dus. 

Spannend en kwetsbaar
De talks zijn allemaal vreselijk interessant, maar blijven ook een beetje braaf. Praten over seks is makkelijk en veilig als het in een wetenschappelijke of politieke context wordt geplaatst. Later op de avond ligt de focus van het programma meer op de fysieke en emotionele beleving van seks en het belang van communicatie in bed. Ineens gaat het over situaties waarin praten over seks er écht toe doet, en dan wordt het spannend, kwetsbaar en soms ronduit ongemakkelijk.

De Sekszusjes weten dat als geen ander te verbeelden in hun act. In de eerste scène spelen de zussen Krista en Marcelle Arriëns een jonge, naïeve versie van zichzelf en vertellen ze elkaar over de seks met hun vriendjes. De toon van het gesprek is luchtig, maar wat ze vertellen wordt steeds pijnlijker: allebei hebben ze over hun grenzen heen laten gaan. In het begin lacht het publiek nog mee, maar later wordt het steeds stiller in de zaal. Aan de hand van een aantal dilemma’s gaan de zussen vervolgens met het publiek in gesprek over consent. Gelukkig mag er daarna ook weer gelachen worden, als de Sekszusjes hun act afsluiten met de carnavalskraker ‘Neuken of bier’ (“Je neukt geen dronken wijf, dan krijg je ‘m toch niet stijf”).

Voor de mensen die liever de rust opzoeken dan de polonaise dansen zijn er ‘De Plezierige Sekssessies’. Begeleid door Seksueel Welzijn Nederland gaat het publiek in gesprek over seks. De sfeer is intiem en open. Er wordt ons gevraagd hoe je van een seksuele min (ongemak, stress, gebrek aan communicatie) een plus (ontspanning, communicatie, plezier) maakt. Deze gesprekken benadrukken maar weer dat er geen kant en klaar antwoord bestaat op dit soort vragen. Juist daarom zijn deze gesprekken zo belangrijk.

Seks vieren
Na de Sekszusjes mag feministisch platform Damn, Honey het Seksfestival afsluiten. Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen dagen het publiek uit om hun seksuele fantasieën met elkaar te delen. Het duo stelde eerder een bundel samen met seksverhalen zonder de male gaze en werkt inmiddels aan een vervolg. Als klapper op de vuurpijl leest het koppel Deen Groothuizen en Lotte van Eijk, in een BDSM-tuigje en glittertepels, hun seksverhaal voor. In het verhaal, dat werd gepubliceerd in de bundel Damn horny, is een belangrijke rol weggelegd voor een komkommer, die later uit de broekzak van Deen tevoorschijn komt om een deel van het verhaal mee uit te beelden. De vrouw naast mij was hier duidelijk niet op voorbereid en verbergt haar gezicht in haar handen. Ik (Saar) krijg ondertussen de slappe lach – net zo goed een teken van ongemak, natuurlijk.

Als de zaal na de act leegstroomt, is de sfeer uitgelaten. Onder vesten en spijkerbroeken komen kanten bralettes en jarretels vandaan, die zich naar de dansvloer begeven voor de afterparty met dj en performance van House of Vineyard. Seks is interessant, het is kwetsbaar en soms pijnlijk, maar het is toch ook vooral iets om te vieren. Gelukkig maar.

 

 

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.