24 06 2013
24 06 2013
Niels Vonberg • 24 jun 2012

Terug Naar Jazz

The Cherry Thing - Neneh Cherry and The Thing

Neneh Cherry is van oorsprong een Zweedse zangeres, die na te hebben gespeeld in bands als The Slits, Rip Rig and Panic and The New Age Steppers in 1988 een enorme solo-hit scoorde met ‘Buffalo Stance’. Ze maakte slechts drie albums, had verschillende hits (‘Manchild’, ‘I Got U Under My Skin’, ‘Love Can Build a Bridge’), maar verdween eind jaren ’90 van het toneel. Éen van de redenen dat Neneh Cherry’s naam uit de mainstream is verdwenen, is omdat ze er gewoon geen zin meer in had. Na het uitbrengen van haar derde album Man (1997) keerde ze de muziekwereld de rug toe. Zoals ze in verschillende interviews heeft aangegeven, had ze geen behoefte om een popster te zijn. In plaats daarvan richtte ze zich op een kookprogramma, maakte muziek met een bandje dat ze had opgericht met haar man en vrienden en zong ze zo af en toe voor andere bands, waaronder Gorillaz. Nu is ze terug met een samenwerking met de Zweedse avantgarde jazz-outfit The Thing en is er de plaat The Cherry Thing.

Wie Neneh Cherry vooral kent van haar poppy hits, zal toch even versteld staan van deze nieuweling. De trompetten klinken soms loom, dan weer jagend, de ritmes verschuiven en Cherry’s stem klinkt lager en ontspannen. Toch is haar stap om jazz te maken niet zo heel erg groot. Haar vader, jazz-trompettist Don Cherry, was een groot jazz muzikant en speelde regelmatig mee in Cherry’s band Rip Rig and Panic. Wie bekend is met dat werk, zal The Cherry Thing ook waarderen. De muziek klinkt net zo geïmproviseerd en spontaan als dat eerdere werk. The Thing is naar eigen zeggen geinspireerd door Don Cherry en die nalatenschap is goed te horen. Vooral de blazers klinken alsof ze hele verhalen meevertellen met Neneh Cherry. Samen met de strijkers klinken Cherry’s versies van o.a. hiphopartiest MF Doom en vocaliste Martina Topley-Bird dramatisch, donker en tegelijkertijd springlevend.

The Cherry Thing is daarmee vooral een toegankelijke plaat zonder dat ze haar avontuurlijkheid te verliest. Neneh Cherry’s lak aan conventies – dit is de vrouw die zwanger en al een Top of the Pops optreden gaf –heeft nog nog nooit zo overtuigend geklonken.

The Cherry Thing (Smalltown Superjazz, 2012) is nu overal verkrijgbaar.

Uw reactie

Uw reactie