26-09-2012
26-09-2012
Niels Vonberg • 26 sep 2012

Voor alle fans

Juliana Hatfield - Juliana Hatfield

Indie-veteraan Juliana Hatfield brengt voor de tweede keer een album uit die is gemaakt met inkomsten van pledgemusic.com.  Door pledgemusic.com is Hatfield in staat om muziek te maken binnen haar eigen tijd met haar eigen ideeën. Dit keer konden fans geld doneren voor een cover-album - een verzameling van persoonlijke favorieten van Hatfield – en 10% van de opbrengst werd gedoneerd aan een goed doel. Wekelijks werden de ‘pledgers’ op de hoogte gehouden van haar vorderingen. Maar levert zoiets ook een goede plaat op?

Een paar weken geleden kwam Juliana Hatfield (Ye Olde Records) uit. Om een cover-plaat te betitelen met je eigen naam is riskant. Het suggereert dat Hatfield de nummers die ze heeft opgenomen zoals Learn to Fly (Foo Fighters), Bad Moon Rising (Creedence Clearwater Revival) en Self Machine (I Blame Coco) een geheel nieuwe interpretatie heeft gegeven. Dat is niet het geval – er wordt duidelijk vastgehouden aan het origineel. Het is duidelijk dat Hatfield veel van deze liedjes houdt en ze daarom vooral intact houdt. Wel geeft ze een warmte en intimiteit mee zoals alleen fan kan doen die haar lievelingsmuziek koestert.

Juliana Hatfield haalt het echter niet bij eerder uitgebrachte platen zoals Peace and Love (2010) of There’s Always Another Girl (2011). Wat Juliana Hatfield bijzonder maakt en waarmee ze bekend is geworden, zijn haar eigen teksten met strakke observaties en opbiechtingen. Wat op de nieuwste plaat hiervan overblijft, is haar breekbare stem en liefde voor muziek. Dat samenspel alleen levert nog geen sterke plaat op. Maar ach, zoals Juliana Hatfiel in een update schreef op Pledgemusic: “Jullie zijn waarschijnlijk de eersten en de laatsten die deze plaat zullen horen.” Ook dat hoort bij pledgemusic.com: het levert ook soms muziek op die alleen interessant is voor de fans, dus wie van Juliana Hatfield houdt zal daarom geen problemen hebben met deze plaat. Voor kritische luisteraars geldt: op naar volgende pledge-plaat!


(c) photo Brad Walsh: http://www.julianahatfield.com

Uw reactie

Uw reactie