Beyonce
Beyonce
Jennie Barbier
Jennie Barbier • 5 sep 2016

LOVER-muziek Maandag

BEYONCÉ - GROWN WOMAN (2013)

Na lang vergaderen is daar dan eindelijk de oplossing voor de maandagblues: een feministische muziekrubriek! Vanaf nu elke eerste maandag van de maand, voor muziek-LOVERs die de dag graag met een feministisch verantwoord deuntje beginnen.

Er is natuurlijk maar één vrouw die een feministische muziekrubriek kan aftrappen en dat is de queen herself: Beyoncé. Dat behoeft geen uitleg, toch? Nou, vooruit: Beyoncé is natuurlijk de grootste popartiest (m/v) van deze tijd, na Lemonade de categorie guilty pleasure definitief ontstegen. Niet langer 'gewoon' een succesvolle popster, maar een artiest die zichzelf opnieuw uitvindt, muzikaal en artistiek experimenteert en groeit, zich politiek uitdrukt, gewaagde standpunten inneemt. Wie had dat gedacht ten tijde van 'Bootylicious'? Niet dat ze boven alle kritiek verheven is (*kuchcommodificationkuch*), maar daar is deze rubriek lekker niet voor.

Goed, Beyoncé dus, maar wat te kiezen? Er is inmiddels genoeg feministisch verantwoorde Beyoncé om mee vooruit te kunnen: Run the World (Girls), hoewel dat nog een zeker Spice Girls-element bevat; ***Flawless, met een bijdrage van Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie; Sorry, waarin ze zich vooral níet verontschuldigd; en natuurlijk Formation, waarmee ze half wit Amerika op de kast kreeg. Eigenlijk kan heel Lemonade zo op de feministische playlist. Maar omdat het maandag is, je nog wakker moet worden en je Lemonade al uit je hoofd kent (ja, dat is verplicht), wat lichtere kost die je minder vaak hoort.

Grown Woman, gewoon omdat het een lekker nummer is. En we volwassen vrouwen zijn. Die lekker doen waar we zelf zin in hebben. Vooruit, niet-volwassen niet-vrouwen mogen ook meedoen. Enjoy!


Gezocht: LOVER-donateurs. Lees je LOVER graag? Vind je het belangrijk dat de stem van het intersectionele feminisme ook in Nederland blijft klinken? Met een kleine bijdrage kun je ons al helpen. Kijk hier voor meer informatie

Uw reactie

Uw reactie