Abortusverbod te lijf met artistiek protest in Zuid-Korea

Online panelgesprek met collectief Femidangdang en kunstenaar Bora Lee-Kil

Femidangdang
Femidangdang
Ruth Timmermans • 18 dec 2020

Het Argentijnse parlement stemde op 11 december 2020 in met de legalisering van abortus, en ook in Zuid-Korea zit er beweging in het debat over reproductieve rechten. Hoe de feministische, artistieke activisten van Femidangdang mede de druk opvoeren, vertellen ze op zondag 20 december 2020 in een online panelgesprek van het Amsterdamse culturele platform Framer Framed.

66 jaar geleden werd abortus in Zuid-Korea expliciet bij wet verboden, op enkele uitzonderingen na. Zwangerschapsafbreking is alleen toegestaan bij verkrachting, gevaar voor het leven van de moeder of genetische afwijkingen. Terwijl maatschappelijke normen sterk zijn veranderd en de overheid al sinds de jaren 1960 actief de bevolkingsgroei probeert te remmen, blijft abortus wettelijk een misdrijf. En dit gaat met stimatisering gepaard.

Ondanks alles ondergaat naar schatting 20 procent van alle Zuid-Koreaanse vrouwen een abortus. Dit gebeurt nog te vaak onder onveilige omstandigheden, en ook de kwaliteit van de illegaal verkrijgbare abortuspillen valt niet te controleren.

Nieuwe abortuswet Zuid-Korea

Recent besliste het Koreaanse hooggerechtshof dat het abortusverbod in strijd is met de grondwet, en er een nieuwe abortuswet moet komen. Circa 75 procent van de Zuid-Koreaanse vrouwen staat achter het opheffen van het verbod. Toch schiet het opstellen van een nieuwe abortuswet in Zuid-Korea niet erg op, onder druk van conservatieve en religieuze groepen, die vaak banden hebben met de Amerikaanse anti-abortuslobby.

Paarse verkoopautomaat

Sinds enkele jaren protesteren voor- en tegenstanders met enige regelmaat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Eén opvallende, vindingrijke actie kwam van de feministische actiegroep Femidangdang. In 2017 plaatste Femidangdang een paarse verkoopautomaat in hartje Seoul, gevuld met vitaminepillen, snoepjes en pamfletten waarin ze oproepen tot legalisering van abortus.

De verkoopautomaat symboliseert het recht op zelfbeschikking van vrouwen. De titel van de actie, Gacha Abortion Pills!, verwijst naar bestaande automaten met daarin plastic capsules met klein speelgoed (gachapon). Ook refereert Femidangdang hiermee aan de populaire gamecultuur: gacha is de naam voor items die je in een online game kunt ‘kopen’ om sneller naar een volgend level te gaan of om gemakkelijker vijanden te verslaan. Abortus is echter geen vermaak, en voor Zuid-Koreaanse vrouwen nog altijd een kansspel: vervolging is zeldzaam maar het risico is nog altijd reëel.

Framer Framed

Door hun artistieke werkwijze onderscheidt Femidangdang zich van andere Zuid-Koreaanse feministische activisten. Het past daarom ook perfect bij het Amsterdamse platform Framer Framed dat tentoonstellingen en debatten organiseert op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur, politiek en maatschappelijke vraagstukken.

Onder leiding van antropoloog, activist en onderzoeker Domitilla Olivieri gaan op zondag 20 december om 11 uur Femidangdang-activisten Hwayong Shin en Soyoung Chong in gesprek met filmmaker Bora Lee-Kil, die het taboe rond abortus in Zuid-Korea probeert te doorbreken en recent de Young Art support Amsterdam Award in de wacht sleepte. Verder nemen Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves, en Na Young, mede-oprichter van SHARE, center for Sexual rigHts And Reproductive justicE, deel aan het gesprek.

Volg het panelgesprek live op het youtube-kanaal van Framer Framed.

Kijk ook The Fearless and the Vulnerable: een documentaire over Femidangdang.

 

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.