Aankondiging: Financiële Reeks

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

Illustratie door Marieke Ubbink1
Illustratie door Marieke Ubbink1
Jessica Fenenga
Jessica Fenenga • 8 mrt 2021

Het is weer zover! Elke Internationale Vrouwendag kijken we terug én vooruit naar wat er nodig is om échte gelijkheid te bewerkstelligen. Tijdschrift Lover doet daar natuurlijk maar al te graag aan mee. Vooral omdat we vandaag een leuke aankondiging kunnen doen: vanaf volgende maand publiceren we elke eerste maandag van de maand een artikel over de financiële onafhankelijkheid van vrouwen in Nederland. Een jaar lang maken we de balans op over alles wat te maken heeft met geld en zelfstandigheid.

Ken alvast je cijfers

In Nederland verdienen vrouwen 14% minder dan hun mannelijke collega’s, werken vrouwen meer in deeltijd dan in de rest van Europa en is 62% van de vrouwen economisch zelfstandig tegenover 80% van de mannen. Hoe kan het dat we, anno 2021, nog steeds zulke grote verschillen zien op basis van zoiets kleins als geslacht? Wij gaan op onderzoek uit: Hoe zijn we hier gekomen? En vooral, hoe willen we het in de toekomst anders?

Het is een ambitieuze reeks. Vooral omdat er veel (onzichtbare) factoren een rol spelen bij deze cijfers. Uiteraard doelen we dan op opleiding, werkervaring, et cetera, maar ook de verschillende facetten van identiteit spelen een rol. Het salaris van een zwarte trans man of een vrouw, iemand met een handicap of iemand met een niet-Nederlandse achternaam kan moeilijk vergeleken worden met het salaris van een witte, heteroseksuele, cis-, fulltime werkende vrouw die Petra Jansen op haar cv heeft staan. En dan hebben we het nog niet eens over het onbetaalde werk van de vrouw!

Zoals Anja Meulenbelt gisteren tijdens de Women's March in Amsterdam zei: de meeste vrouwen, en de meeste mannen, zien in hun leven nooit een glazen plafond. Daarom ligt onze focus niet op de carrierevrouw. We willen het hebben over alle vrouwen: de vrouwen in de zorg, achter de kassa, in de schoonmaak, want alle vrouwen worden geraakt door deze ongelijkheid.

We zijn een intersectioneel tijdschrift. Dit betekent dat we al deze facetten meenemen in onze financiële reeks. Toch kan het zijn dat ook wij daarbij zaken over het hoofd zien. We horen het daarom graag als er iets in de artikelen staat wat in jouw leven niet zo werkt. Mail ons, Tweet, comment of laat je bericht onder het artikel achter. Ons doel met deze reeks is het begrijpen en aankaarten van financiële verschillen en daarbij spelen meer dan alleen de binaire verschillen tussen man en vrouw een rol.

Volgende maand van start

Wij hebben er zin in. We gaan het hebben over de geschiedenis van bewuste financiële afhankelijkheid, de gender pay gap, parttime versus fulltime werken, alleenstaande moeders, quota's en nog veel meer. Want er valt heel veel te vertellen: we boren natuurlijk (academisch) onderzoek aan, maar we zijn vooral benieuwd naar de  persoonlijke verhalen! In april trappen we de reeks dan ook af met een persoonlijk verhaal van een alleenstaande moeder.

Wil je niets missen van deze reeks? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief, waarin elke maand ook het artikel van deze reeks te vinden zal zijn.

 

Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.