Alle mannen zijn zo

Een aanranding, een politiebureau, een talkshow en de hashtag-actie #zeghet

redactie • 2 nov 2015

Cabaretière Anke Laterveer werd aangerand in haar eigen huis en deed daar aangifte van. Op het politiebureau kreeg ze echter te horen dat ze haar niet konden helpen. Ze had haar belager immers zelf binnengelaten. Dan had ze kunnen verwachten dat hij seks wilde. ‘Alle mannen zijn zo,’ zei de dienstdoende agente. Maar in tegenstelling tot wat helaas te vaak gebeurt, liet Anke het er niet bij zitten. De tegenbeweging die ze startte, is inmiddels uitgegroeid tot een niet te negeren massaal protest.

Voor wie het gemist heeft, een kort overzicht, beginnend met de aangrijpende blog die Anke bij wijze van verwerking over haar aanranding schreef. Het is schier onmogelijk om van Ik schrijf geen brok in je keel te krijgen, en dat geldt dubbel voor al die vrouwen voor wie Ankes verhaal veel te herkenbaar is. Er is zo veel misogynie en het is zo gewoon, zo vanzelfsprekend, dat het haast beangstigend is als je erover nadenkt. Het officiële cijfer spreekt van één op de drie vrouwen die ten prooi valt aan seksuele intimidatie. Een schokkend hoog aantal, waar we bij LOVER van vermoeden dat het in werkelijkheid zelfs nóg hoger ligt. Want alles wat er op de publicatie van Ankes blog gevolgd is, vormt een verontrustende illustratie van de schaamte die ook onze eigen maatschappij aan vrouwen oplegt als ze slachtoffer worden van aanranding of verkrachting.

Anke zweeg niet, ze sprak in de talkshow van Jeroen Pauw over haar aanranding en kreeg tijdens en na afloop van de uitzending een schokkende hoeveelheid online vuilnis over zich heen. Die reacties werden doorAafke Romeijn op een rij gezet en vlijmscherp tot hun ware aard gefileerd: een reeks onredelijke, onjuiste, seksistische, misogyne en schadelijke excuses voor seksueel misbruik. Ja, ook van vrouwen, helaas, wat alleen maar benadrukt hoe lang de weg is die we nog te gaan hebben. Gelukkig kwam er ook tegengas. Veel tegengas, van het regiment vrouwen dat zich wél verenigde tegen seksueel misbruik. Want samen met Einstein Barbie-zangeres Stella Bergsma startte Anke de Twitter-actie #zeghet, die vandaag zelfs tot een ware viral uitgegroeid is – en waar wij uiteráárd ook graag onze steun aan verlenen. Via #zeghet worden vrouwen uitgenodigd om hun eigen verhaal over seksuele intimidatie te doen en daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Zo zeer zelfs dat de redactie van Pauw inmiddels tot een follow-up besloten heeft.

De talkshow heeft dan ook best wat goed te maken, naar mening van uw eigen LOVER-redactie. Voordat het programma van start ging, zei Pauw zelf immers dat hij niet van plan was om meer vrouwen uit te nodigen omdat ze naar zijn idee niet genoeg maatschappelijk gewicht hadden. Dat wreekte zich al bij de intussen veel bekritiseerde uitzending waarin VNU-voorman en neonazi Constant Kusters te gast was. Kusters kreeg van Pauw alle ruimte om zijn verhaal te doen terwijl de dame die door zijn aanhangers de mond gesnoerd was met de verkrachtingsoproep ‘Daar moet een piemel in’ schromelijk ontbrak aan tafel. Waarmee ze in feite twee keer monddood werd gemaakt. Een in alle opzichten laakbare keuze, die een belangrijke journalistieke wet met voeten betrad: die van hoor en wederhoor. Sterker: er was helemaal geen wederhoor in die uitzending. Wat ons betreft had er naast de dame in kwestie wel een Alexander Pechtold of, als je liever geen politicus hebt, een Micha Wertheim of een Merijn Oudenampsen voor de broodnodige tegengas mogen zitten. Maar Pauw krijgt de kans op een revanche, met die follow-up op #zeghet. De redactie zoekt vrouwen die hun verhaal durven te doen. Wat heb of had jij nodig na jouw aanranding? Laten we Pauw niet nog een kans geven voor het excuus dat vrouwen niet bij hem aan tafel durven, en massaal op de oproep reageren via pauw@bnnvara.nl     

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gezocht: LOVER-donateurs. Want ook ons bestaan wordt bedreigd. Lees je LOVER graag? Vind je het belangrijk dat de stem van het intersectionele feminisme ook in Nederland blijft klinken? Met een kleine bijdrage kun je ons al helpen. Kijk hier voor meer informatie.