Foto door Rob Jacobs
Foto door Rob Jacobs
redactie • 2 dec 2014

BERGMANS ‘ZWART ALS ROET’ OVERTUIGT PRO-PIETERS

Gisteravond werd de documentaire Zwart als roet uitgezonden door de VPRO, waarin filmmaker Sunny Bergman (onbewuste) vooroordelen over huidskleur onderzoekt. Aanleiding waren de hoogopgelopen emoties rond het Zwarte Piet-debat, waar zij zelf ook als activiste bij betrokken was. Is Zwarte Piet een aanstootgevende karikatuur of een onschuldige traditie? Twee uiteenlopende opvattingen die tot polarisatie van voor- en tegenstanders hebben geleid. Bergman legt de achtergronden van de heftige emoties die deze discussie heeft opgeroepen onder de loep en plaatst ze in een breder perspectief. Welke mechanismen gaan erachter schuil en wat zeggen die over ons?  Zwart als roet blijkt een dag later overtuigend genoeg om menig pro-Pieter alsnog over de streep te trekken. Hieronder een bloemlezing van reacties die naar aanleiding van de documentaire op de Facebook-pagina Zwarte Piet niet zijn binnengekomen.

- "Beste mensen van Zwarte Piet niet, ik heb een tijd terug de Pietitie getekend. Dit deed ik omdat het mij boos maakte dat mensen zwarte piet als racistisch en niet als kindervriend zien zoals het is mijn ogen bedoeld was. Nu kijk ik naar de documentaire op de VPRO en begrijp ik beter dat het probleem veel breder is. Ik maak mij ook schuldig aan mensen sneller veroordelen als zij een donkere huidskleur hebben. Waarom weet ik niet goed. Misschien omdat zij vaak negatief in beeld komen. Ik ken ook eigenlijk geen donkere mensen. Misschien dat dit ook mee helpt. Ik ben blij dat ik naar de documentaire heb gekeken. Het spijt mij oprecht dat ik de Pietitie heb getekend en ik zal proberen minder vooroordelen te hebben in de toekomst. Met vriendelijke groet, S."

- "Hallo mijn naam is M., en ik was zeer tegen jullie bullshit, maar mijn mening is eigenlijk 180 graden gedraaid. Heb net de docu ''Zwart als roet'' gezien. Ik word hier eigenlijk best wel verdrietig van. Ik schaam me diep zacht gezegd, respect voor jullie. Van mij apart komt er een andere kleur piet! gr M.,."

- "Mag ik alsjeblieft mijn welgemeende en met een oprecht hart wil echt mijn excuses aanbieden voor dingen die ik gezegd heb op deze site. Ik heb zojuist een hele heftige documentaire gezien en mijn hart is echt pijn gaan doen en mijn ogen staat wagenwijd open. Ik schaam me kapot voor iedereen die zich zo gemeen zijn zulke slechte dingen zeggen. Ik wil graag zeggen dat ik honderd procent achter jullie sta en ik leef echt met jullie mee. T."

- "Beste organisatoren,
De recente gebeurtenissen rondom het Sinterklaasfeest hebben mij doen inzien in welke absurd hoge mate racisme nog steeds aan de orde is in Nederland. Het racisme dat onder ons allen leeft (inclusief mijzelf) moet worden bestreden. En jullie bestrijden dit racisme! Ga zo door en laat jullie niet van je pad brengen door close minded people en (geweld) bedreigingen. Diep respect!"

- "Wauw, deze documentaire heeft mijn mening over zwarte piet heel erg veranderd. Ik wist niet hoe racistisch het zou kunnen overkomen tegenover mensen van een andere herkomst of huidskleur. Echt belachelijk hoe moeilijk wij hierover kunnen doen! Laat ons volk samen beslissen over de keuzes die wij als land maken, niet alleen de blanken."

Voor wie de documentaire gisteravond gemist heeft: hij is hier alsnog te zien.

Zwart_als_roet

Uw reactie

Uw reactie