greatest hot air balloon-610x793
greatest hot air balloon-610x793
redactie • 17 jul 2014

Brief aan Giel Beelen

Elk jaar roept 3FM-DJ Giel Beelen op tot de Kontest, waar mooie billen genomineerd kunnen worden om tot mooiste bil van Nederland te worden uitgeroepen. De redactie van LOVER was er dit jaar een beetje klaar mee en schreef daarom een open brief aan Giel Beelen.

‘Eindelijk die hoge temperaturen en dan begint het te kriebelen.... tijd voor de Kontest!
Stuur me een kiekje van die billen! Heb of zie je een mooi derrière? Mannen zijn zeker niet uitgesloten! Maak die foto en stuur em in via de GIEL APP!
Elke dag spelen we dan "Rate de Reet" en uiteindelijk komt er dan eentje Top of the Bil! Ja, heerlijk die woordspelingen he.
Kortom, aan 't achterwerk... ehh werk! Insturen die handel!’

Beste Giel,

In je oproep stel je voor om foto's te maken van mooie billen die je tegenkomt. Hiermee zet je het vrouwelijk lichaam neer als openbaar bezit. Maar besef je wel dat dit de onschuld voorbij gaat en actief bijdraagt aan die veelbesproken rape culture die we juist zo hard proberen af te breken?

Tijdens je ochtendshow deed je er nog een schepje bovenop door te zeggen dat je nieuwe app het stiekem schieten van foto's nog gemakkelijker maakt. Maar Giel, vind je zelf niet dat stiekem billenfoto's maken van vreemden een beetje vies is?

Billen, hoe mooi en fijn ze er ook uitzien, zijn namelijk geen openbaar bezit zoals een mooie wilde bloem aan de kant van de weg dat wel is. Nee, die billen zijn van mensen, van vrouwen om precies te zijn. Want de gevolgen van je oproep tot het schieten van stiekeme kiekjes resulteert vooralsnog alleen in het begluren van vrouwen. De opmerking dat mannenbillen ook best mee mogen doen maakt weinig goed en lijkt eerder een preventief excuus om eventuele klachten bij voorbaat al te kunnen verwerpen.

Bovendien reflecteert het fotoalbum waar de ingezonden foto's in worden gezet nu al – de eerste dag dat de oproep openbaar is gemaakt – de problematiek van de oproep. Naast dat er ook veel mensen zijn die van hun eigen billen een foto hebben gemaakt, zijn er ook schrikbarend veel foto's die stiekem gemaakt zijn. Van vrouwen die de Nijmeegse Vierdaagse lopen tot vrouwen die hun boodschappen in hun auto aan het zetten zijn, de overduidelijke zoom en het perspectief van de foto's laten duidelijk zien dat deze vrouwen onbekenden zijn van de persoon die de foto maakt.

Het oproepen tot het begluren van vrouwen vinden wij een beetje eng. Jij niet? Je snapt toch wel dat vrouwenlichamen publiek bezit verklaren hetzelfde idee is dat de basis vormt voor ander seksueel overschrijdend gedrag naar vrouwen? En dat jij met jouw oproep hier indirect groen licht voor geeft? Als Giel het zegt, dan is het zo, dan kan het alleen maar onschuldig zijn, zullen je luisteraars denken. Maar je boodschap dat je van mooie vrouwelijke lichaamsdelen stiekem foto's mag maken, nodigt uit tot meer. Misschien niet voor jou, maar voor veel mannen wel. Dat bevestigen de statistieken, helaas.

Je zult dit vast buiten de context van jouw oproep zien, Giel, maar de realiteit is dat een oproep van een bekendheid als jijzelf geldt als een vrijbrief, dat zou jij toch moeten weten. De kans dat je als Nederlandse vrouw slachtoffer wordt van seksueel overschrijdend gedrag, oftewel, seksueel geweld, is 30%. Misschien wordt het tijd om jouw publiek actief betrokken te krijgen om dat percentage richting de 0 te krijgen in plaats van het probleem alleen maar erger te maken.

De redactie van LOVER

 

 

 

 

Uw reactie

Uw reactie

Jennie

woensdag 13 aug 2014 00:00

1 op de 3? Poeh vind ik nog weinig. Ken zelf persoonlijk geen enkele vrouw die nog nooit is aangerand. Maar ja, mannen in de kroeg die in een dronken bui in je tieten knijpen en weigeren je met rust te laten, is eigenlijk zo gewoon dat de meeste vrouwen dat niet eens meer zien als aanranding.

Eva

donderdag 7 aug 2014 00:00

Onder andere op seksueelmisdrijf punt nl en Movisie.

Eva

donderdag 7 aug 2014 00:00

1 op de 3 vrouwen komt in aanraking met seksueel geweld in haar leven. Diverse bronnen die dit bevestigen (heb ze uit deze reactie moeten halen omdat reactie anders geclassificeerd wordt als spam)

bas

woensdag 6 aug 2014 00:00

Maar je boodschap dat je van mooie vrouwelijke lichaamsdelen stiekem foto's mag maken, nodigt uit tot meer. Misschien niet voor jou, maar voor veel mannen wel. Dat bevestigen de statistieken, helaas. Laat maar zien die statistieken