2011 2 1
2011 2 1
Niels Vonberg • 13 jun 2011

cyberdaten

insite

‘Tien procent van alle relaties komt tot stand via een datingsite’, kopte de NRC onlangs. Reden voor LOVER om maar eens te kijken wat voor aanbod op het wereldwijde web er eigenlijk is om de liefde te vinden. Alle websites met nepprofielen daargelaten, werken de gangbare, algemene datingsites als paiq.nl erg gemakkelijk. Je vult je gegevens in en op basis daarvan zijn er verschillende ‘matches’ mogelijk. Over het algemeen geven deze sites de indruk over een ruime, gevarieerde databank van profielen te beschikken. Heb je echter behoefte aan een relatie met iemand die hoogopgeleid is, dan zijn daar speciale datingsites voor zoals www.match4me.nl, www.parship.nl of www.just2match.com. Deze websites zijn speciaal voor mensen met een HBO en WO opleidingsniveau. Wel vreemd is dat op de laatst genoemde site alleen opties worden aangegeven voor man zoekt vrouw, vrouw zoekt man en man zoekt man. De lesbische variant bestaat kennelijk niet.

Geld kan ook een reden zijn om te daten. De site www.wealthymen.com biedt de zoeker de kans om een rijke man aan de haak te slaan. Net als www.dateamillionaire.com is deze datingsite gebaseerd op de vrouw-zoekt-man verdeling. Wel prettig is dat deze laatste site ook de optie geeft om als man een man te zoeken en zelfs de lesbische variant is niet uitgesloten. Cynisch word je wel van al die websites voor slimme, rijke mensen. Bovendien lijken deze sites zich vooral met ‘matchen’ bezig te houden. Mensen ontmoeten elkaar niet, maar worden aan elkaar gekoppeld door middel van selectie. Toch weerhoudt dat mensen kennelijk niet van het online zoeken naar een liefde.

Niet alle datingsites werken als koppelaar: www.relatieplanet.nl en www.lexa.nl werken met profielen, waardoor je zelf kunt kiezen. www.rubensdating.com is ook zo’n site en speciaal voor mensen met een maatje meer. De website is bedoeld voor vrouwen en mannen in Nederland en België. Op het eerste gezicht lijken mannen en vrouwen aardig verdeeld, alleen zijn de vrouwen wat meer vertegenwoordigd met een foto in het profiel. Zouden mannen zich dan toch iets meer schamen voor hun dikke uiterlijk of voor het feit dat ze online een date zoeken? Wellicht. Op www.theuglybugball.com gaat het er heel anders aan toe. Deze website profileert zich als een datingsite voor lelijke mensen. Wie echter naar de profielfoto’s kijkt ziet dat het hier gaat om mensen die eruit zien zoals het gros dat op deze planeet woont. Op de homepage zijn statements te vinden als ‘Ugly people are a better calibre of human – pretty people generally aren’t very nice and tend to be a bit shallow’.

Websites met een speciale voorkeur zijn er natuurlijk genoeg, maar een die mij meteen in het oog sprong was www.farmdate.nl. Wie zijn eigen ‘Boer(in) zoek man/vrouw’ wil maken, kan op deze site terecht. Voor degenen die niet willen daten met een vleeseter is er www.vegadates.com/nl/home. Ook mooi is www.handicapdating.eu voor mensen met een lichamelijke beperking. Al deze websites zijn gemakkelijk in gebruik en kosten niets. Met een aantal voorkeuren en een foto heb je toegang tot alle deelnemers. Wat ook voor al deze sites pleit, is dat de zoekopties het mogelijk maakt om naar gelijke seksegenoten te zoeken.

Er zijn natuurlijk ook specifieke datingsites voor homoseksuelen. Voor lesbiennes is in Nederland het aanbod mager: er is www.femfusion.nl, maar daar houdt het ook mee op. De gay websites zijn weliswaar in groten getale aanwezig, maar lijken vooral te functioneren als cruisingplek. Echt daten en een beetje praten zit er niet in. Neem dan de Engelse www.thingbox.com die zich met name richt op mannelijke homoseksuelen. Hier kun je ook chatten en berichten achterlaten op een message board. Er spelen zich interessante discussies af over Lady Gaga, maar ook over de politieke situatie in het Midden-Oosten. Ideaal, zou ik zeggen, om zowel je toekomstige partner te leren kennen als gewoon vrienden te maken. Kennismaken en daten is hier speelser en vrijblijvender dan op de meeste van de bovengenoemde sites. Daarnaast wordt de website ook bezocht door vrouwen en heteroseksuele mannen, waarmee de site sterk doet denken aan het Zweedse www.qx.se. Nu maar hopen dat de Nederlandse datingsites hier een voorbeeld aan gaan nemen. Daten op www.thingbox.com is namelijk weer wat het moet zijn: vooral leuk. Die problemen komen later wel wanneer je in een relatie zit.

Niels Vonberg is redacteur voor LOVER.

Uw reactie

Uw reactie