F4large
F4large
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 20 jul 2015

De hellekrocht van de haat

Vanmorgen volgde ik een paar Facebook­-vriendinnen die gereageerd hadden op een post in een groep die ‘Steun de PVV’ heet. Ik wist niet wat me overkwam. Ik ben geen groentje op het internet, ik weet dat een deel ervan een open riool van domheid en haat is. Maar nog nooit zag ik zulke giftige haat zo schaamteloos rondgestrooid worden. Dit ging verder dan domheid, dit was hersenloze kwaadaardigheid. Pure ongegeneerde slechtheid. Ik kan nog steeds niet goed geloven dat zulke mensen echt bestaan.

De post waarop mijn vriendinnen gereageerd hadden, ging over vluchtelingen. Er werd gejuicht over een opvangtehuis in Duitsland dat in brand gestoken was, er waren oproepen voor zulke brandstichting in Nederland, er waren plaatjes van Ku Klux Klan met brandende kruisen, redelijker stemmen werden bekogeld met zinnen als ‘opzouten met je knuffelapen’ en uitgemaakt voor landverraders en NSB’ers. Er was veel revisionistische geschiedenis en fact-free-politiek en vooral veel, heel veel gescheld. Nu moet je weten dat een van die vriendinnen die ik naar die hellekrocht volgde Natasha Gerson was, die niet alleen gespecialiseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar ook een onverschrokken en onvermoeibare strijdster tegen maatschappelijk onrecht en online kwaadaardigheid. Ken je de uitdrukking ‘Goeie jongen, maar je wint er de oorlog niet mee’? Er mankeert niks aan Natasha’s morele kompas en als er ooit oorlog uitbreekt sluit ik me aan bij Natasha’s partizanen. Met haar als generaal win je die oorlog wél. ‘Ik ben niet zo naïef dat ik denk dat ik ze overtuig,’ zei ze, ‘ik vind het gewoon leuk om ze te sarren. Een mens moet toch hobby’s hebben en ik hou niet van borduren.’ Trolling the trolls: ik ervoer het ook als bevredigend. Met Natasha in je team is dat je verkneukelen.
Voor wie een sterke maag heeft:  KLIK.

Aangeven bij Facebook wegens haatzaaien en oproepen tot brandstichting had overigens geen zin. Facebook vindt vrouwentepels veel gevaarlijker. Tegenover bovenstaande verbale feces wil ik niettemin iets anders zetten, wat ook oorspronkelijk van Facebook afkomstig is. Het is een ongepolijst verhaal, de auteur geeft ruiterlijk toe dat ze het niet eens op tik- of taalfouten heeft nagekeken. Daar was te ze moe en te verdrietig voor. Zoals het eruit kwam, zo heeft ze het gepubliceerd. Ik ben moe. Ik ben verdrietig is een puur, oprecht, intens persoonlijk en diep aangrijpend verhaal over racisme in Nederland, zoals beleefd door een slachtoffer. De Surinaams-Nederlandse Xaviera Ringeling kwam op haar achttiende terug naar Nederland, toen al geplaagd door neonazi’s, en zag het racisme in haar thuisland verergeren. Ze is moe en verdrietig van alle keren dat haar werd verweten dat ze zich de slachtofferrol aanmat. Van alle keren dat er snel ‘maar niet jij hoor’ achter racistische kritiek werd geplakt. Van altijd in de verdediging gedwongen worden. Verplichte kost voor het trollennest dat ik vanmorgen bezocht, zou je kunnen zeggen, maar ook ik ben niet zo naïef dat ik denk Ringelings relaas ze zou overtuigen. Zulke hersenloze haat laat geen ruimte voor empathie.

Trieste conclusie? Ja, eigenlijk wel. Het bezoek aan deze vaderlandse hellekrocht was leerzaam, voor zover ik nog illusies had over de menselijke aard was ik ze daarna wel kwijt. Gelukkig zijn mensen als Natasha en Sigrid - de andere vriendin met wie ik in die onderwereld afdaalde - niet de enigen met de wapens om zulke haat te bestrijden. Daarom besluit ik deze post graag af met de repliek van Arie Boomsma op de bewoners van het open riool. In de woorden van mijn lief: ‘Hij heeft meer intelligentie en humor in zijn kleine teen dan die hele reaguurdersgemeenschap bij elkaar. Een baas.’ Waarvan akte: ‘MET DANK VOOR UW ENTHOUSIASME’ Lees en lach je slap.

UPDATE 21-7-2015: De Facebook-groep Steun de PVV heeft generaal Gerson inmiddels geblockt waardoor haar reacties niet meer zichtbaar zijn. Blijkbaar strookte haar commentaar niet met de feitenvrije revisionistische geschiedschrijving binnen deze groep. Generaal Gerson heeft zich echter bereid getoond om een handleiding Trolling the Trolls te schrijven, die wij zo spoedig mogelijk zullen publiceren. Opdat het trollen van trollen een nieuwe trend mag worden. 

Uw reactie

Uw reactie