Iconic feminist moments 2014
Iconic feminist moments 2014
redactie • 10 dec 2014

DE MEEST ICONISCHE FEMINISTISCHE MOMENTEN VAN 2014

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het lijstjestijd is. Eén van onze favorieten werd vandaag gepubliceerd: Mic’s lijst van de meest iconische feministische momenten van het jaar. Dat zijn er voor 2014 maar liefst negenendertig, met maar één mogelijke nummer één en dat is natuurlijk de Nobelprijs voor de Vrede voor Malala Yousafzai, de jongste winnares ooit - die direct na de uitreiking terug naar haar scheikunde-les ging. De pas zeventienjarige activiste voor het recht van vrouwen op onderwijs werd dit jaar het symbool van de hoop en het levende bewijs van het feit dat het feminisme wel degelijk in staat is om de wereld te veranderen.

Andere momenten op de lijst zijn onder anderen Emma Watson met haar speech voor de VN, studente Emma Sulkowicz die als protest tegen verkrachting overal haar matras mee naartoe nam, Jennifer Lawrence die de dieven van haar naaktfoto’s op grandioze wijze publiekelijk op hun plaats zette, Beyoncé’s dans voor de metershoge letters FEMINIST, de doorbraak van Laverne Cox die transgenders op de niet-meer-te-negeren-agenda zette, het succes van #YesAllWomen, de coming-out van Ellen Page, Oscar-winnares Lupita Nyong’o die een nieuwe standaard voor schoonheid introduceerde die niét blank is, het totale fiasco dat de nieuwe plaat van Robin Thicke was, de internationale status van persona non grata voor de misogyne dating coach Julien Blanc en nog talloze andere gebeurtenissen die de hoop wekken dat een omwenteling mogelijk is. Je kunt de complete lijst hierteruglezen. Het zette ons wel aan het denken over een Nederlandse lijst met meest iconische feministische momenten - en over wat jullie kandidaten voor zo’n lijst zouden zijn. Jullie begrijpen dat we jullie suggesties graag zouden lezen, dus voel je vrij om ze hier op onze site of onze Facebook-pagina achter te laten.  

Zelf hebben we ook alvast een paar nominaties: Sunny Bergmans’ documentaire Zwart als Roet, die er warempel in slaagde om diverse Pro-Pieters bekend te maken met het begrip White Privilege, het promotieonderzoek van Justine Ruitenberg dat bewees dat Nederlandse vrouwen door sociale druk voor parttime werken kiezen, het succes van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam, en ons eigen veertigjarige LOVER-jubileum. Een magere oogst, we weten het, vandaar dat elke aanvulling welkom is.

‘In 1998, Time magazine declared feminism dead. Nearly 15 years later, it wondered if instead, perhaps feminism should be banned. Constantly on attack from all sides, feminism has spent the past few decades proving its importance and relevance over and over and over again. If there's one thing history has taught us, it's that the backlash against feminism will always be a measure of our success. That's the thing with progress — it is perceived as a threat by those too weak to embrace equality. Indeed, it's clear 2014 was a historic one for feminism. Women stood up for their rights, challenged stereotypes, fought for recognition and took control of the dialogue.’ – Elizabeth Plank, Mic
Nu wij nog!

Uw reactie

Uw reactie