Glen J 2
Glen J 2
redactie • 20 aug 2014

DE WEEK VOLGENS LOVER’s UITGELICHT

Binnenlands was het ons het weekje wel weer. Kregen we eerst mevrouw Hoeiboei op ons bord waar we maar geen woorden meer aan vuilmaken, kwam daarna het opiniestuk van Sophie Merle in de Volkskrant, waarin ze het moderne feminisme maar laf en apologetisch vindt, daarbij achteloos voorbijgaand aan alle inspanningen van vier generaties feministen, die mogelijk hebben gemaakt dat mevrouw Merle überhaupt haar mening mag geven. Gelukkig was daar ook weer Asha ten Broeke die dit venijnige meninkje feilloos ontmaskerde in haar ‘Moderne feministen zijn cool en dapper’. Go Asha!

Maar goed, genoeg Hoeiboeis en Merles, daarom kijken we vandaag met LOVER’s Uitgelicht maar eens buiten onze landsgrenzen of daar nog coole en dappere feministen te vinden zijn. En raad ‘s? Het zijn er gelukkig genoeg (en ze komen niet geheel en al verbazingwekkend uit precies die kampen die een Hoeiboei zo bang maken). We hebben er twee voor jullie uitgezocht. Als eerste de Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani, die als eerste vrouw de ‘Nobelprijs voor wiskunde’ de Field-medaille won. De Field-medaille is de meest prestigieuze prijs die een wiskundige kan winnen. In deze Uitgelicht het interview dat Maryam Mirzakhani aan The Guardian gaf: ‘The more I spent time on maths, the more excited I got’. Saillant detail: de persfoto van Mirzakhani is er eentje zonder hoofddoek, die in Iran zelf natuurlijk digitaal gemanipuleerd is – behalve door de Iraanse president Hassan Rohani, die de foto van Mirzakhani zónder hoofddoek op zijn Twitter-account plaatste. Het tweede nieuws dat we voor je hebben uitgezocht gaat over de vrouwelijke Koerdische vrijheidsstrijders die in Irak de terreurbeweging IS bevechten. Als dát niet cool is weten wij het ook niet meer. Saillant detail: IS-soldaten haten het werkelijk om tegen de vrouwelijke vrijheidsstrijders te vechten omdat ze geloven dat ze niet in de hemel komen als ze gedood worden door een vrouw. Wij zeggen: net goed! En: meer vrouwelijke vrijheidsstrijders!

‘Het feminisme is nooit een eenduidig iets geweest, om de simpele reden dat vrouwen allemaal verschillend zijn (verrassond!). Dat betekent echter niet dat ‘feminisme’ een onduidelijk begrip is. Zelfs de bepaald niet obscure Engelstalige Wikipedia-pagina over feminisme definieert het vrij helder: ‘Feminism is a collection of movements and ideologies aimed at defining, establishing, and defending equal political, economic, cultural, and social rights for women. This includes seeking to establish equal opportunities for women in education and employment. A feminist advocates or supports the rights and equality of women.’ De meeste moderne feministen die ik ken vatten dit als volgt samen: ‘Feminism is the radical notion that women are people’. Dit alles is geen rocket science.’ – Asha Ten Broeke.

Uw reactie

Uw reactie