Nina Brink
Nina Brink
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 16 okt 2013

FEMINISME & KAPITALISME: EEN GEVAARLIJKE VERBINTENIS

Professor in de filosofie en de politicologie Nancy Fraser geloofde altijd dat het feminisme met haar strijd voor de vrouwenemancipatie bijdroeg aan een betere, vrijere, rechtvaardiger en meer egalitaire wereld. Maar dat geloof begint ze in de huidige tijden steeds meer te verliezen, zo geeft ze toe in haar column voor The Guardian van afgelopen maandag – die tevens een scherpzinnige analyse is van de gevaarlijke verbintenis tussen feminisme en kapitalisme. Fraser betoogt met overtuiging in welke opzichten het feminisme heeft bijgedragen aan de oppermacht van het neoliberale vrijemarktdenken, en waarom dat pad verlaten moet worden. Gelukkig vertelt ze ook hoé. Daarom staat haar verhaal 'How feminism became capitalism's handmaiden - and how to reclaim it' vandaag centraal in Lover’s Uitgelicht.

‘Where feminists once criticised a society that promoted careerism, they now advise women to “lean in”. A movement that once prioritised social solidarity now celebrates female entrepreneurs. A perspective that once valorised “care” and interdependence now encourages individual advancement and meritocracy’ – Nancy Fraser.

Meer lezen over een verwant onderwerp? ‘Hoe feministisch is het om onder alle omstandigheden dezelfde rechten en dezelfde plichten als mannen te eisen? Feminisme was ooit breder dan dat: het ging om het veranderen van de maatschappij en de manier waarop die historisch gezien vooral door mannen is ingericht’, schrijft Selma Franssen in haar Lover-artikel over de invoering van de dienstplicht voor vrouwen in Noorwegen. De volledige tekst is hier te vinden.

Uw reactie

Uw reactie