Feministische hyves

Mariette Hermans • 21 okt 2008

Op zoek naar feministische debatten? Check hyves. Steeds minder in real life, steeds meer online wordt er gediscussieerd over seksualiteit, beeldvorming en emancipatie.

Een goed voorbeeld van een pittige en frisse webpagina is derdegolf.hyves.nl. Na het succes van WOMEN inc vinden de makers van deze pagina het niet meer te ontkennen: de derde golf bestaat. ‘Deze hyves is voor de nieuwe generatie vrouwen, maar ook mannen, die zich inzetten voor emancipatie!’ Voor de hyves-leken onder ons (niets om je voor te schamen): een hyve is letterlijk een bijenkorf, een netwerk van mensen die een interesse delen. Het is een website waar je lid van kunt worden, berichten kunt plaatsen, je mening geven en virtuele vrienden maken. Onder de menuknop Leden vind je iedereen. Ook kun je naar Berichten, waar aankondigingen, filmpjes en discussies staan. Daarop kun je weer reageren of reacties van andere leden lezen.

Hyves zijn vaak gelinkt aan andere hyves: Via de derde golf kom je bijvoorbeeld bij feminist.hyves.nl. Op het blog van deze hyves wordt ook een derde golf van jonge kritische vrouwen gesignaleerd: ‘Op steeds meer plekken wordt de knuppel in het patriarchale hoenderhok gegooid: in buurthuizen, op universiteiten, bij jongerenverenigingen, studentenclubs, op Hyves, bij vrouwenorganisaties, op Marokko.nl, in de Tweede Kamer, in het café en in de slaapkamer. En steeds vaker zijn het jonge vrouwen, en af en toe zelfs jonge mannen, die grotendeels nog in luiers zaten in de jaren 70, die een actieve rol hierin spelen.’