r4wr vertrek
r4wr vertrek
redactie • 2 sep 2014

FIETSEN VOOR VROUWENRECHTEN

'De fiets heeft meer betekend voor de emancipatie van vrouwen dan wat dan ook’. Het zijn de op internet meermaals vereeuwigde woorden van de Amerikaanse feministe Susan B. Anthony, ergens rond de vorige eeuwwisseling uitgesproken. Het was destijds zowel omstreden als revolutionair hoe vrouwen met dit laagdrempelige vehikel de openbare ruimte verkenden en zich toe-eigenden. Met een al dan niet intentionele knipoog naar deze ‘women on wheels’-beweging hebben vier jonge Hollandse vrouwen onlangs de stichting Ride4Women’sRights opgericht. Vandaag vragen we in Uitgelicht aandacht voor het vertrek van Carlijn, Sophie, Lidewij en Monique naar Jakarta: de stad die het vertrekpunt zal vormen van een 400-dagen en 14000 kilometers durende tocht terug naar Amsterdam. Op twee tandems wel te verstaan. Tijdens dit avontuur zullen ze uiteenlopende vrouwenprojecten bezoeken en hier via verschillende kanalen over berichten.

Op ludieke wijze en met een frisse blik wil R4WR tijdens deze fietstocht de positie van vrouwen –van jong tot oud- wereldwijd belichten. Ook wordt geprobeerd voor de verschillende projecten die worden bezocht geld op te halen. Projectbezoeken in Zuid-Oost-Azië bestaan veelal uit projecten van Plan Nederland, een organisatie die zich met het programma ‘Girls First’ richt op de empowerment van vrouwen. Uitgangspunt is dat elke vrouw recht moet hebben op onderwijs, gendergelijkheid en family planning. Op hun website zullen de vrouwen van R4W4 hun belevenissen met het grote publiek delen. Zij laten weten dat bijdragen meer dan welkom zijn, maar nodigen ook elke enthousiaste avonturier die de Ride zelf wil ervaren uit mee te fietsen…

R4WR-ambassadrice Guity Mohebbi, die ons tevens op dit initiatief attendeerde, heeft laten weten trots te zijn dat deze vrouwen -die zelf zoveel kansen hebben gekregen en benut- hun vrijheid nu inzetten voor de vrijheid van andere vrouwen wereldwijd. De LOVER-redactie is benieuwd naar wat we nog van deze stichting gaan vernemen.

Uw reactie

Uw reactie