Help mee tegen victim blaming

Congres victim blaming
Congres victim blaming
redactie • 27 nov 2020

Tijdens de 16 Days of Activism vinden wereldwijd talloze activiteiten plaats om geweld tegen vrouwen te stoppen. Van petities, webinars en evenementen tot flyeracties, demonstraties en steunbetuigingen. Zo kleurde Nederland eergisteravond oranje. Gemeentes gaven hiermee gehoor aan de oproep van de VN: Orange the World. Doe je mee? LOVER zet enkele acties op een rijtje.

Congres Victim Blaming
Vanmiddag vindt het online congres Victim blaming bij geweldslachtoffers plaats. Op het programma staan workshops, interactieve sessies en lezingen over thema’s als partnergeweld onder jongeren en seksueel grensoverschrijdend gedrag.  
Victim blaming is een urgent thema in de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Schaamte, angst en onzekerheid leiden ertoe dat slachtoffers zwijgen over wat er is gebeurd en minder snel hulp zoeken of aangifte doen. Daarnaast verergert victim blaming psychische klachten bij slachtoffers.
Tijdens het congres delen ervaringsdeskundigen, professionals en beleidsmakers hun kennis, ervaringen en inzichten over victim blaming bij geweld. Een van de ervaringsdeskundigen is Tessel ten Zweege, die onlangs de column De Schuldvraag schreef.
Het online congres is georganiseerd door Act4Respect en begint om 12.30 uur. Aanmelden voor dit gratis congres kan hier.

Petitie Laagdrempelig melden
Melding maken van geweld blijkt in de praktijk knap lastig. Daarom zijn UN Women NederlandZonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao een petitie gestart om de regering op te roepen laagdrempelig melden van geweld mogelijk te maken. Je kunt de petitie hier tekenen.
Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen maakt na haar vijftiende levensjaar lichamelijk of seksueel geweld mee. Slechts een klein deel van deze misdrijven wordt gemeld. Victim blaming is een van de redenen daarvoor.
Er bestaan verschillende soorten geweld tegen vrouwen: seksueel geweld, huiselijk geweld, seksuele intimidatie en eergerelateerd en cybergeweld. Op deze website vind je uitgebreide informatie over de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, meldpunten en organisaties, campagnes en preventietips voor gemeenten en bedrijven.

Jongerencampagne #ZegErWatVan
Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis Atria en Kennisinstituut Seksualiteit Rutgers lanceerden op 6 november jongstleden een jongerencampagne met de hashtag #ZegErWatVan. Op de website staan onder meer video’s waarin jongeren (17-23 jaar) zich uitspreken tegen victim blaming. Verder zijn er speciale stickers en gifjes ontwikkeld die victim blaming ter discussie stellen. Hiermee kunnen jongeren op een eigentijdse en laagdrempelige manier leeftijdsgenoten aanspreken op hun gedrag.

Dit is een publicatie in het kader van de zestiendaagse campagne tegen geweld tegen vrouwen. Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een van de meest hardnekkige schendingen van mensenrechten. Jaarlijks vinden daarom van 25 november - de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen - tot en met 10 december - de Internationale Dag van de Mensenrechten - de 16 Days of Activism plaats.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.