Je financiën bijhouden hoeft geen hogere wiskunde te zijn

Financiële reeks

Illustratie door Marieke Ubbink1
Illustratie door Marieke Ubbink1
Jessica Fenenga
Jessica Fenenga • 7 jun 2021

De afgelopen maanden hebben we het gehad over het belang van financiële onafhankelijkheid, maar wat kun je doen om het jezelf voor elkaar te krijgen? Deze keer een praktische aanpak om grip te krijgen op je eigen financiën. Want, weet jij of je financieel onafhankelijk bent? Wat zijn je spaardoelen? Waar kun je op bezuinigen en hoe houd je meer over om uit te geven aan de dingen die er voor jou toe doen?

Tot twee jaar geleden had ik geen antwoord op deze vragen. Ik wist niet waar m'n geld naartoe ging. Ik had een baan en ik kon mijn huur betalen, dat was alles wat ertoe deed. Ik haalde geld van m'n spaarrekening als het moest en spaarde als het kon. Er zijn genoeg mensen die niet in die luxe positie zitten en boven op hun inkomsten en uitgaven moeten zitten om rond te komen. Hieronder geef ik aantal tips om meer grip te krijgen op je financiën, voornamelijk om jezelf rust te geven in je hoofd. Ik wil niet pretenderen dat ik een expert ben, maar ik weet wel wat werkt voor mij. Heb jij ook handige tips voor anderen? Deel ze hieronder in de comments!

Het begon met een Excelbestand
Allereerst stelde ik mijzelf de vraag, wat gaat erin en wat gaat eruit? Ik maakte een simpel Excelbestand en schreef alles op wat er op mijn bankrekening gebeurde. Ik kan iedereen aanraden om op deze simpele manier te kijken naar je inkomsten en uitgaven. Daarna paste ik het 50/30/20 principe toe: 50% van mijn inkomen naar de basisbehoeften, 30% naar leuke dingen en 20% naar het aflossen van m'n studieschuld. Het was geen slechte basis, maar ik leerde al gauw dat er meer nodig is om echt grip te krijgen op je financiën.

Ben je niet goed met Excel of gebruik je liever een app? Dat kan natuurlijk ook, een overzicht van een aantal apps vind je hier. Deze apps geven je inzicht in je uitgaven en zorgen ervoor dat je weet waar het allemaal heen gaat.

Pas als je een idee hebt van waar je geld naartoe gaat, kun je bezuinigen. Bijvoorbeeld door abonnementen die niet essentieel zijn op te zeggen, door je energie- of televisierekening omlaag te brengen of door te werken met een budget op uitgaven zoals cadeaus of hobby's. Stukje bij beetje ging er bij mij minder uit en bleef er meer over om te sparen - ik kreeg een gevoel van controle en doelen om naartoe te werken. Ik volgde daarnaast blogs en Instagram accounts als Feminer, FinancieelVrijeVrouw, TheHappyFinancial en TheFinancebar. Deze accounts gaan over het verbeteren van je financiële positie en rust in je hoofd door weten waar je aan toe bent en wat je kan (zoals financieel onafhankelijk worden, studieschuld aflossen of eerder met pensioen). Ik plande elke week een moment in om over m'n financiën na te denken, uitgaven in te plannen en doelen te stellen. Gaat er teveel uit? Hoe lang moet ik nog schulden afbetalen en hoe lang kan ik zonder baan in het geval dat ik word ontslagen?

Op veel sites over financiën kwam ik dezelfde tekst tegen: vrouwen zijn beter in beleggen (kijk ook hier en hier). Omdat investeringen een langetermijndoel hebben, kun je het zien als een extra inkomstenbron of een bedrag bovenop je pensioen. Bij de meeste beleggingsbanken kun je al met kleine bedragen investeren en dit soort investeringen leveren vaak een hoger rendement dan de spaarrente op dit moment. Het kan dus een slimme zet zijn zodra je er aan toe bent. Zelf heb ik gekeken hoeveel mijn pensioen zal zijn (dit deed ik hier). Hierdoor weet ik dat het geen slecht plan is om nu al daarvoor te sparen. Weten waar je het voor doet, is ook al een grote hulp bij het kunnen afblijven van dat spaarpotje.

Zelf investeren of laat je het liever een ander doen? Kijk hier voor verschillende beleggingsvormen, hier voor beginnerstips en hier hoe je je geld laat beleggen door een ander.

Grip en kennis
Het Excelbestand gebruik ik nog elke week om te kijken hoe ik ervoor sta en is sinds het eerste gebruik flink uitgebreid. Ik weet wanneer ik belastingen moet betalen, plan cadeautjes in en weet wat mijn grootste kostenpost is (boeken). Rekenen was nooit mijn sterkste punt, dus ik had niet verwacht dat grip op m'n inkomsten haalbaar zou zijn voor mij. Maar ik vind het een heerlijk gevoel te weten hoeveel geld ik kan uitgeven aan een nieuwe bank zonder dat ik mij schuldig voel of in de schulden raak.

Met kleine veranderingen en een simpel overzicht kan je jezelf dus meer grip geven op je financiën, waarmee je weer nieuwe doelen kunt stellen. Zo heb ik vorig jaar mijn studieschuld afbetaald. Hoewel sommige mensen dat niet nodig vinden (in verband met de lage rente die je erop betaalt), vind ik het fijn dat ik niet over die schuldenpost hoef na te denken. Dat doel heb ik bereikt, op de naar het volgende! Heb jij een doel dat je wilt behalen maar je weet niet hoe? Kijk dan even op de bovengenoemde sites. Heb je tips, laat die dan vooral achter in de comments!

Dit is het derde artikel in de reeks over de financiële onafhankelijkheid van de vrouw in Nederland. Wil je het eerste artikel, over partnergeweld en de financiële repercussies, lezen? Klik dan hier. Het tweede artikel vind je hier. Wil je op de hoogte blijven over deze reeks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, daar staat elke maand het laatste artikel van de reeks in.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.

Meer LOVER? Volg ons op Twitter, Instagram, Linkedin en Facebook