shes-a-writer
shes-a-writer
redactie • 6 mrt 2014

‘MANNEN LEZEN GEEN VROUWEN’

Vrouwen en literatuur. Ondanks de gezusters Brontë, Jane Austen, Virginia Woolf, Doris Lessing, Elfriede Jelinek, Margaret Atwood, Vasalis, Hella S. Haasse en talloze andere grote schrijfstersnamen is de combinatie nog altijd problematisch, in zowel binnen- als buitenland. Op 24 januari plaatste LOVER al het Wall Street Journal-artikel van Yael Goldsmith Love over vrouwen en literatuur centraal in Uitgelicht, sinds gisteren hebben we ook binnen onze eigen landsgrenzen een soortgelijk dispuut. Schrijver Jamal Ouariachi deed in de Boekenweek-editie van Vrij Nederland een oproep aan Nederlandse vrouwelijke schrijfsters om de lat hoger te leggen voor zichzelf. Hij ontkent niet dat vrouwen het lange tijd moeilijk hadden in de literatuur, maar de tijden zijn veranderd, zo stelt hij in zijn betoog. ‘Ik hoef maar om me heen te kijken om te zien dat de mogelijkheid er voor elke vrouw met een originele geest en een spannend gevoel voor taal ligt: het schrijven van Een Boek Dat Alle Andere Boeken Overbodig Maakt’, aldus Ouariachi. Tegengas kwam er gisteren van de dichteres Lieke Marsman – ook niet de minste auteur in de Nederlandse letteren – die op de website van het literaire tijdschrift Tirade een vurige weerlegging publiceerde van Ouariachi’s argumenten. ‘Het vingertje van Ouariachi – hoe Jamal Ouariachi toch geen feminist werd’ van Lieke Marsman staat vandaag centraal in LOVER’s Uitgelicht. 

‘In een essay van Margot Dijkgraaf dat ik onlangs las in het boekje ‘Vrouwen, mannen en de Libris Literatuur Prijs’ (een boekje dat ter gelegenheid van de 20e Libris Literatuur Prijs afgelopen jaar werd uitgegeven) staat het volgende stukje dat ik in dit verband erg treffend vind: Arnon Grunberg gaf onlangs op zijn blog een schitterend gesprek weer dat hij had met een vriendin, ook een auteur. ‘Mannen lezen geen vrouwen,’ zei ze tegen hem, ‘ze hebben niets tegen me, ze vinden me zelfs wel aardig, ze lezen me alleen niet.’ Nee, het had niet te maken met misogynie. ‘Onbewust komen ze gewoon niet op het idee, het is gewoon een ander universum dat ze niet willen binnengaan.’ Het zijn, met andere woorden, gewoon twee compleet andere werelden, met eenrichtingsverkeer ertussen, een brug waarop vrouwen richting mannen lopen, maar niet omgekeerd.’ Verderop in het boekje blijkt dat jury’s waarin meer dan één vrouw zit ook al niet significant meer vrouwen nomineren. Dijkgraaf geeft zelf als een mogelijke reden dat vrouwen al van jongs af aan jongensboeken lezen (Dick Trom, de Kameleon, etc.), terwijl dat omgekeerd niet het geval is, waardoor vrouwen misschien ook op latere leeftijd gevoeliger zijn voor ‘mannenboeken’ (je kunt je afvragen waarom we avonturenboeken nog jongensboeken noemen als ze ook massaal door meisjes verslonden worden, maar dat is een vraag waar ik hier verder niet op in zal gaan). In dit korte gesprekje tussen Grunberg en zijn vriendin en in het essay in z’n geheel wordt in ieder geval geraakt aan de complexiteit van het onderwerp. ’ – Lieke Marsman.

N.B. Deze Uitgelicht is per vandaag, 7 maart 2014, aangevuld met het artikel van Jamal Ouariachi.

Uw reactie

Uw reactie

hollydebolly

donderdag 6 mrt 2014 00:00

Marianne Frederikson lezers. Dat zijn niet per defintie verwijfde kerels - sorry dat ik dat er bij vermeld, maar echt, leuke vrije geesten/ vrouwen of mannen proberen alles uit die laten zich niet begrenzen, en ik ken ook geen kerels die een boek niet zouden lezen omdat het door een vrouw is geschreven. Behalve natuurlijk als het van Barbara Cartland is denk ik.. Alhoewel ik wel het verhaal ken van JK Rowling die op advies alleen haar initialen op het boek liet drukken om ook de jongetjes te bereiken - die in het algemeen minder lezen.

hollydebolly

donderdag 6 mrt 2014 00:00

Ik lees graag werk van vrouwen en ook mannen maar bijvoorbeeld Stoner dat nu rondom zo bejubeld wordt, daar kom ik niet doorheen. Veel te veel overbodige woorden. Kan zijn dat vrouwen van vrouwelijke auteurs houden of dat mannen van mannelijke auteurs houden.. Maar dat is het ook niet geloof ik want ik ken mannen die bijvoorbeeld graag Marianne Frederikson lezen. Waar ik dan weer minder mee heb. Ikzelf heb genoeg indrukwekkend werk gelezen uit vrouwenhand en het gaat gelijk op wat boeken betreft. Dan heb ik het over auteurs wereldwijd.