Meer aandacht nodig voor Bi+

Katie Rainbow via Unsplash
Katie Rainbow via Unsplash
redactie • 23 sep 2022

Bi+-mensen hebben een slechtere psychische en fysieke gezondheid dan heteroseksuele, homoseksuele en lesbische mensen. Ook krijgen bi+-mensen, met name vrouwen, vaker te maken met huiselijk en seksueel geweld. In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen mensen bi+. Desondanks zijn zij nauwelijks zichtbaar. Dat moet anders.

Vandaag, 23 september is Bi Visibility Day ofwel de Dag van de Biseksualiteit. Speciale aandacht is nodig voor Bi+, zo stelt Charlot Pierik van Movisie. Bi+-mensen hebben een slechtere psychische en fysieke gezondheid dan heteroseksuele, homoseksuele en lesbische mensen. Ook krijgen bi+-mensen, met name vrouwen, vaker dan homoseksuele, lesbische, of heteroseksuele personen te maken met huiselijk en seksueel geweld. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Blinde vlek door monoseksuele norm
In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen mensen bi+. Ze vormen daarmee de grootste groep onder de lhbti+-paraplu. Desondanks zijn bi+-mensen in beleid, onderzoek en media nog vaak onzichtbaar. Dit komt doordat de samenleving uitgaat van monoseksualiteit: de verwachting dat mensen op één gender vallen en dat alleen heteroseksuele, homoseksuele of lesbische oriëntaties bestaan. Hierdoor worden bi+-oriëntaties ontkend, niet serieus genomen en onzichtbaar gehouden.

Bi+ of biseksueel?
Bi+ en biseksualiteit zijn niet hetzelfde. Bi+ is een brede en inclusieve parapluterm voor iedereen die op meer dan één gender valt. Hieronder vallen onder andere mensen die zich biseksueel, panseksueel of queer noemen en mensen die geen label willen gebruiken. Ook noemen sommige mensen die op meer dan één gender vallen – en dus onder de bi+ paraplu vallen – zich heteroseksueel, lesbisch of homoseksueel.

Dubbele minderheidsstress
Bi+-mensen hebben meer psychische gezondheidsproblemen en ervaren meer negatieve reacties en fysiek, verbaal en huiselijk geweld. Ze ervaren een dubbele minderheidsstress: afwijzingen omdat ze niet voldoen aan de heteroseksuele norm én omdat ze niet voldoen aan de monoseksuele norm. Bi+-mensen hebben vaak andere ervaringen en/of problemen dan bijvoorbeeld lesbische en homoseksuele personen.

Expliciete aandacht voor bi+ is nodig
Vaak wordt gedacht dat inzet voor meer lhbti+-emancipatie ook vanzelfsprekend positieve impact heeft voor bi+-mensen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Het is nodig om bi+-personen en thema’s expliciet zichtbaar te maken, erkennen, aandacht en ruimte te geven. Ook het verminderen van de monoseksuele norm en bi+-fobie is nodig om deze blinde vlek zichtbaar te maken. 

In de speciale handreiking ’10 vragen over bi+’ leggen Movisie en Bi+ Nederland uit waarom aandacht voor bi+-mensen nodig is, wat gemeentes kunnen doen voor bi+-mensen en hoe inclusie bevorderd kan worden.


Steun LOVER!
LOVER draait uitsluitend op vrijwilligers en donaties. Wil je dat Nederlands oudste feministische tijdschrift blijft bestaan? Help ons door een (eenmalige) donatie. Elke euro is welkom en wordt gewaardeerd. Meer informatie vind je hier.
Meer LOVER? Volg ons op TwitterInstagramLinkedIn en Facebook.