Mijn islamitische IK

Manu B├╝hring • 19 dec 2007

Tijdens de Interculturele Verwendag voor Vrouwen in Utrecht knoop ik mij voor het eerst een hoofddoek om. Fatima introduceert mijn spiegelbeeld met de woorden: "Voila - je islamitische ik."

Op zaterdag 10 november heeft GroenLinks samen met Vluchtelingenwerk de "Utrechtse Schoonheidssalon" georganiseerd. Het moest ons slotfeest worden van een reeks workshops die wij voor vrouwen uit het Asielzoekerscentrum Utrecht hadden georganiseerd.
Ik heb een henna-tattoo laten zetten, dat al bijna helemaal verdwenen is (toch te veel afgewassen) en een een hoofddoek laten binden. Ik koos voor de kleuren turquoise en rosé - een gewaagde combi maar wel mooi.
Manon en Fatima lieten ons vrij experimenteren met het hoofddoek: knoop in de nek of gesloten onder je kin, alles zwart of liever felle kleuren bij elkaar. Alles mocht.
Fatima:"Wij zijn bezig onze eigen lijn op te zetten. Nu kopen we alles uit het Oosten maar wij Hollandse moslima's hebben onze eigen stijl. Binnekort komen we met de hoofddoek in Delfts blauw met koeien. Dat wordt lachen!"
Ik ben erg benieuwd naar hun Hollandse hoofddoek. Goed om te zien hoe zij als moslima's hun eigen weg gaan en hoe zij bezig zijn traditie en cultuur te veranderen.

Voor mij persoonlijk hoeft het hoofddoek niet. Het zat erg strak over mijn oren zodat ik constant het zwakke geknetter van de stof hoorde en ik had meteen kriebel op mijn hoofd. Maar krabben valt niet mee, dan stuur je de hele creatie meteen in de war. En ik hou van wind in mijn haar - dat zou ik dan moeten missen. Alhoewel haar in de wind soms ook knap lastig is.

Fatima en Manon hebben samen het bedrijf Speesjaal opgericht. Zij komen ook op jou feest vertellen over de vele mogelijkheden van de hoofddoek!