Turkse mannen protesteren in minirok
Turkse mannen protesteren in minirok
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 23 feb 2015

MODESTATEMENT MET MAATSCHAPPELIJK BELANG

Mannen in minirok

Op 20 september vorig jaar deed Emma Watson namens de VN een bevlogen oproep aan alle mannen ter wereld om zich aan te sluiten bij het feminisme. Die handschoen is nu opgepakt, en de nationaliteit van de mannen die aan haar oproep gehoor geven is op zijn zachtst gezegd verrassend. Het zijn namelijk Turkse mannen. Hun instrument? De minirok.

Doordat mijn ouders in het Turkse Alanya wonen ken ik het land waarschijnlijk iets beter dan de gemiddelde Nederlander van niet-Turkse afkomst. En laat ik er eens een keer geen doekjes omheen winden: de Turkse mannen zoals ik ze heb leren kennen waren vaak seksistisch. Een masseur in de hamman van een hotel die je voet tegen zijn erectie legt terwijl hij zijn werk moet doen. Twaalfjarige jongetjes die het normaal vinden om je op je billen te slaan als ze je passeren op het trottoir. Gidsen van een bootexcursie die de legende van de klei die tien jaar jonger maakt in de Dalamangrot gebruiken om nietsvermoedende toeristes te betasten terwijl ze hen ermee insmeren. Daarom vind ik het des te verrassender én verheugender dat juist de Turkse mannen zo duidelijk stelling nemen tegen seksueel geweld. Nu is de aanleiding ervoor ook wel érg schokkend. De Turkse mannen die in minirok de straat opgaan of zich in minirok fotograferen protesteren hiermee tegen de dood van Özgecan Aslan, die werd vermoord toen ze een poging tot verkrachting weerstond.

Aslan, een 20-jarige psychologiestudente uit het zuid-Turkse Mersin, kwam op 11 februari om het leven toen de chauffeur van het taxibusje waar ze gebruik van maakte haar probeerde te verkrachten. Ze verdedigde zich met pepperspray, waarna haar wannabe-verkrachter haar neerstak en doodsloeg. Hij verbrandde haar lichaam met de hulp van twee medeplichtigen. Haar dood was de aanleiding voor massale protesten van vrouwen die in heel Turkije geheel in het zwart gekleed de straat opgingen om hun woede over haar moord te uiten. Nu hebben maar liefst meer dan 1500 Turkse mannen zich bij die protesten aangesloten door een minirok te dragen. Hun boodschap: ‘Als een minirok voor alles verantwoordelijk is, als een minirok dragen immoraliteit en wellust betekent, als een vrouw die een minirok draagt zelf uitnodigt tot verkrachting, dan sturen wij dezelfde uitnodiging.’ Een krachtiger boodschap kan mode niet geven.

Lees er meer over in:
After a Women Died Fighting Off Her Rapist, Men Are Making a Powerful Fashion Statement op Identities.Mic
Men Wear Miniskirts, Protest Murder and Alleged Rape of Turkish Womanop Jezebel
Why are all these Turkish men wearing mini-skirts? op Women’s Weekly


 

Uw reactie

Uw reactie