Natasja van Loon wint als eerste vrouw de Hal Foster Stripprijs

redactie • 18 apr 2014

Studio de Wittenkade was het bolwerk van de stripmakers Peter de Wit, Hanco Kolk en Aloys Oosterwijk en een broedplaats voor talloze andere inmiddels beroemde tekentalenten als Maaike Hartjes, Flo de Goede, Floris Oudshoorn en Margreet de Heer. De studio bestaat niet meer, maar nog elk jaar wordt de door deze studio in het leven geroepen Hal Foster Award uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor de zichtbaarheid van het stripverhaal in Nederland. Het zal niet voor iedereen een verrassing zijn dat deze prestigieuze wisselbokaal tot nu toe nog nooit is uitgereikt aan een vrouw. Gezien de passie die alleen al binnen de redactie van Lover voelbaar is voor het moderne beeldverhaal, is dat een groot gemis. Gelukkig is het tij dit jaar gekeerd en met nauwelijks verhuld genoegen mogen wij de winnaar van de Hal Foster Award 2014 aankondigen: Tijdschrift Lover's eigen Natasja van Loon!

De Hal Foster Award, vernoemd naar de Canadees-Amerikaanse schrijver en illustrator van de populaire avonturenstrip 'Prins Valiant', wordt (meestal) jaarlijks uitgereikt aan pleitbezorgers van het beeldverhaal. Dit jaar werd de winnaar gekozen door Ron Poland, die de Award in 2012 kreeg voor zijn inzet als stripdistributeur binnen zijn éénmans-zaak Strips in Voorraad. De uitreiking vond plaats in stripantiquariaat Lambiek, tijdens een gezamenlijk feestprogramma in samenwerking met het Sounds of the Underground-muziekfestival (SOTU), striptijdschrift Zone 5300 en Maia Matches, die die avond ook de Sketch Battle organiseerde.

Naar de unanieme mening van de redactie heeft Poland een waardige opvolger gekozen in Lover's eigen webredacteur Natasja van Loon. Zij is de eerste vrouw die de wisselbokaal wint in de dertig jaar dat zij in circulatie is. Als redacteur van het strip- en cultuurmagazine Zone5300, onvermoeibaar promotor van feministische Graphic Novels en voormalig persvoorlichter en schrijver voor respectievelijk Pinceel Stripverspreiding en de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers, is haar staat van dienst onmiskenbaar. Toch is dat slechts een klein fragment van haar gehele  curriculum vitae. Ze werkte als persvoorlichter en redacteur voor een nationale krant en diverse televisieomroepen. Ze doceerde colleges scenarioschrijven aan de Universiteit van Amsterdam, en pende in 2004 een roman, 'Bemint eer gij begint', over een vrouw die verliefd wordt op de vooravond van haar eigen bruiloft. Tegenwoordig timmert ze nog immer stevig aan de weg als freelance journalist en schrijver en komt dit jaar haar tweede roman uit.

Ook verzet Natasja van Loon bergen voor Tijdschrift Lover. Toen ze in de herfst van vorig jaar werd aangenomen was haar invloed direct voelbaar. Haar passie voor schrijven en feminisme is verfrissend en inspirerend. Niet alleen is ze een rots in de branding die haar jarenlange ervaring elke dag weer ten goede laat komen aan Tijdschrift Lover, ze is ook een ontzettend prettige collega waar je graag een avondje blijft plakken om bij te praten over het patriarchaat, de absurditeit van de menselijke toestand, en natuurlijk stripverhalen. Breek haar de bek alleen niet open over Frank Miller.

We zijn blij dat Ron Poland en Studio de Wittenkade Natasja's bijdrage aan de Nederlandse stripscene erkennen, en daarmee breken met het vooroordeel dat beeldverhalen vooral een aangelegenheid zijn voor mannen. Het moge duidelijk zijn: het kon ons bij Lover niet vroeg genoeg gebeuren.  De foeilelijke wisselbokaal zal waarschijnlijk mooi staan in Natasja's glazen showcase vol actionfigures en stripcuriosa.

Door de Award te winnen treedt mevrouw Van Loon toe tot een select gezelschap Nederlandse schutspatronen van het beeldverhaal zoals striplegende Peter de Wit, Klaas Knol van stripwinkel en -galerie Lambiek, en stripdistributeur Ron Poland. Nu dat Natasja het spits voor vrouwen heeft afgebeten, zijn we er zeker van dat er nog meer zullen volgen.