joss whedon
joss whedon
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 6 nov 2013

‘OMDAT GELIJKHEID GEEN CONCEPT IS’

Ondanks alle actualiteit doet Lover vandaag toch iets anders in de rubriek Uitgelicht. Er staat vandaag evenmin een geschreven tekst centraal, maar een gesproken betoog. Op 15 mei 2006 kreeg regisseur Joss Whedon de Equality Now Award uitgereikt voor zijn onvoorwaardelijke steun aan de beweging gelijke rechten voor vrouwen. In zijn acceptatiespeech vertelt Whedon over de talloze reporters die hem allemaal dezelfde vraag stelden – en de antwoorden die hij daar op gaf. Op 6.15 minuten slaat hij de spijker op de kop van alles wat er mis is in onze cultuur. Op 6.30 minuten tilt hij die kwestie naar een hoger niveau. Lover kiest ervoor om deze clip centraal te zetten omdat Whedons toespraak niet alleen van formidabele kwaliteit is, maar ook omdat het punt dat hij met zoveel overweldigende overtuiging maakt – helaas – nog steeds aan de orde is. Whedon, die onbetwistbaar een van ’s werelds meest toonaangevende voorvechters van de vrouwenbeweging is, wordt ingeleid door Meryl Streep. Luister en geniet. 

Wie wil weten wat er vandaag centraal gestaan zou hebben als Lover wél voor een actuele blog gekozen had, kan hier terecht. Je leest dan vanzelf waarom Joss Whedon voorrang kreeg.

Uw reactie

Uw reactie

marit

woensdag 13 nov 2013 00:00

Heey, ik heb gehoord dat van hintum de film van sunny en het boek niet heeft gelezen. 'knap' dat ze dan toch zo'n uitgesproken mening erover heeft. wel interresant natuurlijk dat 'de slet' nu niet het feministische ideaal moet worden. zeggen dat sunny bergman dit wil is van den gekke.

Jennie

donderdag 7 nov 2013 00:00

Tja, daar is inderdaad wel ruimte voor verbetering. Vind het wel bij SHIELD al een stuk beter dan in Buffy. Hoewel ik dat laatste altijd stiekem een beetje negeer omdat ik nog steeds een enorme Buffy fangirl ben...

Tim

woensdag 6 nov 2013 00:00

Was Whedon maar ook zo geïnvesteerd in de representatie en gelijkheid van etnische minderheden. Firefly zonder Aziaten, de rest met enkel een paar niet-blanke tokens, de manier waarop hij met Afrikaans en Autochtoon-Amerikaans erfgoed omspringt... en dan de stereotype rol die ras speelt in zijn nieuwe show, Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D...

Jennie

woensdag 6 nov 2013 00:00

Fijn dat je voor Joss Whedon hebt gekozen! Na het lezen van het ontiegelijk domme stuk van Malou van Hintum waar ze compleet de plank misslaat en de hele sletvrees discussie (met opzet?) verkeerd interpreteert, kon ik wel een opkikker gebruiken... Whedon for the win!!