Oog voor haar

Zita de Hoog • 26 jun 2009

Het lijkt wel afgesproken: niet alleen de nieuwste LOVER gaat erover, ook in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is er aandacht voor de damesliefde. Van 5 juni tot 9 augustus kun je daar gratis een expositie bezoeken van fotografe Marian Bakker. Zij heeft in de jaren ’80 en ’90 het lesbische leven op de lens gevangen.

Marian Bakker is in 1977 begonnen als amateur-fotografe. Maakte ze eerst vooral foto’s van haarzelf en vriendinnen, later is ze ook reportages gaan schieten voor verschillende feministische tijdschriften, boeken en folders. Het thema van die tijd was, hoe kan het ook anders, vrouw en werk.
In diezelfde periode is ze in het lesbische circuit gaan fotograferen, deze werken kwamen in tijdschriften als Ma’dam en De Leesbril. Later is er door het Lesbisch Archief een boekje van gemaakt: ‘Op de lesbische toer’getiteld.

Natuurlijk heeft Bakker ook hierna nog vele projecten gedaan, zo heeft ze in twee vrouwenwoongroepen gewoond en haar ervaringen daar heeft ze op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze foto’s heeft ze onder andere bij het IIAV geëxposeerd. Haar huidige expositie in het OBA is net als alle andere reportagefotografie in het zwart wit.

De foto’s geven een goed beeld van een periode die nu historisch lijkt, maar eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden is. De protestacties, het verenigingsgevoel en het uit willen komen voor wie je bent, het is allemaal prachtig gevangen in de momentopnames van Bakker. Haar expositie is een mooi inkijkje in een wereld die niet voor iedereen even bekend is, maar die zeker na het bezoeken van deze prachtige expositie bij iedereen bemind zou moeten zijn.

Een bezoekje aan de website is ook de moeite waard: Oog voor Vrouwen/Eye4Women

Beeld: cc Mudrij Phen