Pc
Pc
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 5 nov 2013

POLITIEK CORRECT ALS SCHELDWOORD

Vandaag verscheen in de Volkskrant een opiniestuk van Bart Smout waarin hij stelt dat politiek correct een scheldwoord is geworden dat gebruikt wordt om bepaalde meningen te devalueren. Degenen die die meningen zijn toegedaan worden er in wezen monddood mee gemaakt. Politieke correctheid is volgens Smout een stok geworden waarmee idealen van minderheden stuk worden geslagen door de meerderheid. Achter een dergelijk gebruik schuilt een achterland waarin het geloof in het emancipatie-ideaal is opgezegd, en dat is intens triest, aldus Smout. Met deze column verwoordt Smout een zorgwekkende ontwikkeling die ook Lover aan het hart gaat, daarom staat zijn ‘Iemand onschadelijk maken? Noem hem of haar politiek correct’ vandaag centraal in Lover’s Uitgelicht.

‘Het belangrijkste ideaal dat wordt stukgeslagen, is dat van de emancipatie. De belediging “politiek correct” komt voort uit de overtuiging dat het emancipatieproject is mislukt. Of in ieder geval zijn grenzen heeft bereikt. Tegen feministen wordt vaak op de volgende manier gereageerd: “Wat zeuren jullie nou? Jullie zijn al nagenoeg gelijk aan mannen. De reden dat er geen complete gelijkheid kan bestaan, is omdat er nou eenmaal fundamentele biologische verschillen bestaan. Die overbrug je niet.” Zeggen dat dit wel kan, is dan politiek correct. Eenzelfde soort redenering gaat op voor migranten, alleen zou dan het cultuurverschil onoverbrugbaar zijn. “We hebben het geprobeerd,” is de algemene teneur, “maar de culturele verschillen zijn te groot om de ongelijkheid weg te nemen. Dus moet je het ook niet langer proberen. Dat is een verspilling van geld en arbeid.”’ – Bart Smout.

 

Uw reactie

Uw reactie

Noor

woensdag 6 nov 2013 00:00

ik vind "voorbij de onschuld" van Baukje Prins uit 1995 (?) weer een heel actueel boek voor de discussie rond politiek correctheid, betutteling en de discussies rond vrouwelijke seksualiteit En het figuur van zwarte piet. echt een aan te raden boek :-).