pakiladies01
pakiladies01
Natasja van Loon
Natasja van Loon • 4 dec 2013

POWERVROUWEN IN INDIA EN PAKISTAN

Ze zijn beeldschoon, wereldberoemd, kosmopolitisch en komen uit een cultuur die op zijn zachtst gezegd niet al te vrouwvriendelijk is. Het mag dan ook niet verwonderlijk heten dat zowel de Pakistaanse actrice Veena Malik als de Indiase actrice Mallika Sherawat in botsing kwamen met de meer behoudende krachten uit hun eigen land: Malik met een Pakistaanse geestelijke die vond dat ze onbetamelijk gedrag vertoonde; en Sherawat met een Indiase journaliste die haar woorden over de positie van vrouwen in India stelselmatig verkeerd bleef interpreteren. Gelukkig zijn ze geen van beiden op hun mooie mond gevallen. Veena Malik en Mallika Sherawat staan vandaag centraal in Lover’s Uitgelicht.

Op de foto: links Veena Malik, rechts Mallika Sherawat.

Veena Malik is een Pakistaanse actrice die in India meedeed aan een internationale realityshow, Big Boss, wat voor de Pakistaanse Moefti Abdul Qavi reden was om haar op de Pakistaanse tv van gebrek aan respect voor de islam en erger te beschuldigen. In een door Memri (Middle East Media Research Institute) verspreide YouTube-clip die twee jaar geleden viral ging, is te zien hoe Malik hem op weergaloze wijze de les leest over zijn prioriteiten. Al is de Moefti aanvankelijk nog op een aan minachting grenzende manier beleefd, hij kan zich al snel niet meer beheersen. Maliks ingehouden woede onder zijn snel deraillerende tirade is prachtig om te zien, maar valt in het niet als ze op 2.55 minuten in het filmpje de kans krijgt om te reageren. Kijk en geniet.

 

 

Mallika Sherawat is een internationaal befaamde Bollywood-actrice, die niet van plan is om haar vaderland te verlaten. Wat niet wil zeggen dat ze kritiekloos is in de liefde voor haar land. In een interview met Variety in mei dit jaar hekelde ze India om de regressieve positie die de vrouwen er innemen, en vooral hoe men er met zelfstandige vrouwen omgaat. Haar clip is dan ook van recentere datum dan Maliks clip: een persconferentie op 4 oktober 2013 over Sherawats televisieshow The Bachelorette, waarin ze op zoek ging naar haar ideale partner. Aanleiding voor een Indiase journaliste om haar op haar Variety-interview aan te spreken met de vraag: ‘Waarom zoek je de ware liefde hier als je India zo regressief vindt?’ Opvallend is dat Malik in 2011 nog verweten werd dat ze haar ziel als moslima aan het verdorven India verkocht, terwijl Sherawat in haar antwoord feilloos onder woorden brengt in welke opzichten India vrouwen onderdrukt. ‘Straightest Straight Talk On Women's Oppression We've Heard In A While’ schreef The Huffington Post dan ook over  Sherawats clip, die deze week viral ging.

 

Uw reactie

Uw reactie